Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två systrar som dyker tillsammans vid Norges kust är scenariot i filmen "Breaking surface", som spelas in i bland annat Strömstad och Göteborg. När en olycka händer på 30 meters djup kan även andra ytor än vattnets behöva brytas. Moa Gammel, till vänster, och Madeleine Martin spelar systrarna i ett överlevnadsdrama som kan ses på flera sätt.

Systrar på djupet i kyligt överlevnadsdrama

Två systrar dyker i Nordnorge. En olycka händer på 30 meters djup. Det blir en tuff, dramatisk kamp för att rädda den som råkat illa ut – och systrarnas relation till varandra. Det är handlingen i filmen "Breaking surface".

Inspelningen av "Breaking surface", som pågått under vintern, har ställt stora krav på huvudrollsinnehavarna Moa Gammel och Madeleine Martin. De har fått lära sig dyka med avancerad utrustning: lufttuber, tung torrdräkt för kallt vatten och heltäckande ansiktsmask med kommunikationshjälpmedel.

Det har varit en utmaning.

- Jag älskar havet, men jag är ganska rädd för vatten, säger Madeleine Martin.

- Men när man kommit över en rädsla som är jäkligt tuff, ger det en mäktig känsla, tillägger hon.

Hoppade av – och på igen

Båda fick kämpa för att ta sig igenom första delen av sin dykutbildning inför inspelningen.

- Jag har aldrig tyckt att vatten varit kul. Jag har haft vattenskräck, erkänner Moa Gammel.

- Ens egen mentala resa har följt filmens överlevnadsdrama. Man har försökt hitta sätt att hantera sin egen rädsla och dödsångest, beskriver hon.

Efter dykkursens tre första dagar skrev Moa Gammel ett mejl där hon hoppade av filmen. Men så sov hon på saken, och hoppade på igen. Både hon och Martin har fått stor hjälp av en personlig dyktränare.

Saknade bra dykfilm

Idén till filmen kläcktes av producenten Julia Gebauer och regissören Joachim Hedén, som båda är dykare.

- Jag saknade en riktigt bra film som utspelar sig under vatten, säger Julia Gebauer.

Hedén hade funderat på en film om bergsbestigning, men kom i stället att skriva manuset till "Breaking surface".

Budgeten är stor för att vara en svensk film, 36 miljoner kronor. Före inspelningen träffades regissören och huvudrollsinnehavarna i en "workshop" som förberedelse.

- Vi fick vara med och skapa tidigt, och kunde närma oss manuset och karaktärerna. Ofta pratar regissören med varje skådespelare ensam, men vi satt alla tre. Så borde man jobba oftare, säger Madeleine Martin.

Mörkt och snöstorm

Inspelningen har bland annat gjorts i en helt ny, stor djuptank för filmproduktion i Belgien, och vid Lofoten i Norge i februari.

- Dykfilmer är ofta i en exotisk miljö, det är tjejer i bikini och det är nån haj. Allt är tvärt emot i vår film. Det är mörkt och kallt. På land är det snöstorm. Vi har spelat in med tio grader minus i luften i tio timmar, och med två plusgrader i vattnet. Det var fruktansvärt tufft, säger Moa Gammel.

Att jobba som skådespelare under vattenytan har också varit lite annorlunda.

- Man får lära sig att läsa av varandra och kommunicera utan att prata. Det kräver ett speciellt fokus, säger Madeleine Martin.

Tålamod vid bassängen

Nu har inspelningen fortsatt i en dykbassäng i Göteborg, där man har byggt en undervattensgrotta som förekommer i filmen. "Riktiga" dykare finns hela tiden med i vattnet, för säkerhetens skull. Filmteamet klättrar på en ställning som lagts över bassängen. Det är mycket utrustning och många personer som måste vara på rätt plats.

- Det är tålamodsprövande, med minst dubbel så mycket väntan som vid andra inspelningar. Och så måste man ge alla anvisningar innan folk går i vattnet, säger regissören Joachim Hedén.

Filmen är ett överlevnadsdrama. Men titeln kan tolkas på flera sätt.

- Dykningen i filmen är en symbol för en dålig systerrelation, som vi kämpar för att rädda, säger Moa Gammel.