Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till sommaren spelar Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl in ett nytt album med Evert Taube-tolkningar, och de kan nå en ny publik. "Jag som har vuxit upp med det tänker att 'Det där är så gammalt, vi har alla hört det' men nej då, det kommer nya 20–25-åringar som aldrig har sett eller upplevt Evert Taube på det sättet", säger den yngre Taube.

Taube fortsätter att tolka Taube

Med ny hjärtklaff och nytt material ger sig Sven-Bertil Taube ut i landet. Det hyllade samarbetet med producenten Peter Nordahl fortsätter – nu ska de tolka fler av Evert Taubes klassiker.

Efter en hjärtoperation våren 2017 behövde Sven-Bertil Taube, 83 år, ställa in flera framträdanden för att rehabilitera sig. När TT träffar honom ett år senare är han däremot pigg och kry – och det är full rulle som gäller.

Förutom att vara aktuell med en roll i Dramatens uppsättning av "Påklädaren", kommer han till sommaren att ge sig in i studion tillsammans med producenten och arrangören Peter Nordahl – och ut väntas nya Evert Taube-tolkningar komma.

- Det kommer att bli filmiskt och ganska böljande i sin musikaliska skepnad, berättar Peter Nordahl.

"Just fått avskedsklappen"

Första gången duon möttes var på Grammisgalan 2014, när Sven-Bertil Taube tilldelades ett hederspris. Därefter åkte Nordahl till London, Taubes hemstad sedan länge, för att övertyga honom om att de borde göra musik ihop.

- Jag blev ganska överraskad och tänkte "vad sjutton ska man hitta på då", jag hade just fått avskedsklappen på axeln, den där hedersgrammisen. Men ju mer vi pratades vid desto mer tänkte jag att "här finns saker att göra", och hans entusiasm var en drivande kraft, berättar Sven-Bertil Taube.

Först kom albumet "Hommage" – och med den en grammis. Sedan "Hommage vol. 2", och därpå "Så länge skutan kan gå". Den sistnämnda har satts upp som konsert på Dramaten under vintern, och till hösten ger sig showen ut i landet.

Sorts umgänge

TT: Vad kommer publiken att få se?

- Visor är ju en intim form så det är en sorts umgänge med publiken. Jag brukar försöka berätta saker runtomkring som har med visorna att göra, sedan sjunger man och berättar helt enkelt, säger Sven-Bertil Taube och ger ett exempel om hur låten "Änglamark" blev till – ett beställningsjobb från Hasseåtage.

Peter Nordahl lyfter fram det unika med Sven-Bertil Taubes tolkningar.

- Även om det finns många Taube-tolkare är det unika med dig att du har en inblick i repertoaren och en kunskap om det som vi får se i den här föreställningen. Det tycker jag personligen är så fantastiskt, att du har en ytterligare relation till många av de här sångerna, säger Peter Nordahl.

- Ja, men det är inte mer än så faktiskt. Sedan när det handlar om Sjösala så vet jag vad Sjösala var, för där har jag vuxit upp. Jag kan den lilla tomten med det lilla huset, och den lilla viken där vi badade. Men det är klart att det kanske hjälper att se bilderna framför sig, säger Sven-Bertil Taube.

Över 300 låtar

Nordahl-samarbetet har även hjälpt Taube att betrakta sin fars verk på ett annat sätt än tidigare.

- När man gör en ny skiva med Everts grejer så upptäcker man nya saker i och med att man blir äldre. Saker man kanske inte har förstått riktigt tidigare. Det färgar framförandet, säger Sven-Bertil Taube.

Att fortsätta stå i rampljuset kommer den yngre Taube göra så länge han orkar med och, framför allt, så länge publiken vill se honom, berättar han. Och än finns det verk han inte berört ur Evert Taubes låtskatt.

- Hur många kan han ha skrivit, 300–400 sånger? Och jag har inte sjungit dem alla än, så det finns mycket kvar, säger han.