Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Taube tolkar Taube på nytt album

Sven-Bertil Taube fortsätter sitt hyllade samarbete med kompositören och arrangören Peter Nordahl. På nya skivan "Så länge skutan kan gå" tolkar de Evert Taube på ett nytt sätt.

Det lyckosamma samarbetet mellan Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl startade när den förstnämnde fick en hedersgrammis 2014.

- Då hade jag väl mer eller mindre trott att nu har jag gjort mitt, nu är det färdigt. Men på galan träffade jag Peter och han inspirerade mig och fick mig att tänka om och på den vägen är det, berättar Sven-Bertil Taube.

Sedan dess har han bland annat hunnit med att ge ut de två rosade "Hommage"-skivorna, båda gjorda tillsammans med Nordahl, och medverkat i TV4-succén "Så mycket bättre".

- Visst är det fantastiskt? Jag förstår ingenting som vanligt. I min ålder får man ju vara glad om någon vill ha en, säger Sven-Bertil Taube, som också har märkt av att han nått en yngre målgrupp.

- Det har hört av sig unga studenter från skolan, 12–13 år gamla, som skriver uppsatser och vill lära sig om vad jag har gjort. Jag har en känsla av att jag har upptäckts av en ny generation.

Tragik och lustigheter

Nu följer han och Peter Nordahl upp "Hommage"-skivorna med ett nytt album. På "Så länge skutan kan gå" återvänder Sven-Bertil Taube till att sjunga sånger av sin far Evert.

- Jag hade inte tittat så mycket på Taube på länge men Peter Nordahl tittade på det och tyckte att det fanns mycket skojigt att göra, sådant som han vill arrangera.

På albumet finns ett brett urval av sånger, bland annat sådant som Sven-Bertil Taube inte har sjungit på länge och sådant som han sjunger för första gången.

- Vi har valt en omväxlande repertoar med både dramatiska och lite tragiska händelser i balladerna och mer ljuva kärleksvisor och lustigheter. Man försöker göra det så omväxlande som möjligt.

"På väg tillbaka"

Efter skivsläppet väntar en fullspäckad tid. I december blir det först en serie konserter på Dramaten och i mars återvänder sedan Sven-Bertil Taube till samma teater för att göra en roll i "Påklädaren".

Men det finns orosmoment med det hetsiga schemat. Så sent som i våras genomgick han en operation där hans hjärtklaff byttes ut.

- Jag hoppas att jag orkar. Jag är på väg tillbaka, det är en lång rehabilitering och de säger att man inte känner sig helt normal igen förrän efter ett år. Men jag gör så gott jag kan, övar och promenerar. Det är viktigt att röra på benen för att få hjärtat att pumpa.