Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jason "Timbuktu" Diakité har spelat in tv-programmet "Så mycket bättre" i sommar. Arkivbild.

Timbuktu vill få publiken att dansa sig fri

Sommaren startade med inspelningar av "Så mycket bättre" – nu reser Timbuktu på turné. Med sig tar han nya singeln "Dansez" som uppmuntrar till att glömma bekymren och vara fri i dansen en stund.

"Dansez" skrev Timbuktu tillsammans med sina vänner Chords och Collén samt rapparen Mwuana i Los Angeles i februari. Det var länge sedan Jason "Timbuktu" Diakité hade spelat in något nytt men nu gick det lätt och bra.

- Solen sken och det påverkade onekligen den kreativa processen, jag blev väldigt påverkad av platsen och min allmänna känsla var lätt och ljus, säger Jason Diakité.

Samarbetet resulterade i flera låtar och tanken är att han ska släppa en ny låt "lite då och då" i stället för att göra en hel skiva. Efter tre års arbete med boken och den självbiografiska föreställningen "En droppe midnatt" tycker han det är befriande att kunna pytsa ut ett gäng singlar.

På Grå Gåsen

I sommar har han bland annat spelat in tv-serien "Så mycket bättre" på Gotland, men turnerar nu tillsammans med sitt band Damn!.

TT: Vilket är ditt bästa turnéminne?

- Roskilde 2007, en spelning när precis allt klaffade och publiken var helt fantastisk.

TT: Ditt sämsta?

- 2009 när vi vaknar en morgon på väg hem till Skåne från en spelning i Norge av att chauffören hade stannat bussen. Det är kraftig rökutveckling och alla måste gå av för att det brinner. Vi springer ut på vägen i kalsongerna och ser hur en stor rökpelare stiger upp. Då kommer trombonisten på att hans instrument är kvar och springer tillbaka trots att vi protesterar. Men ingen kom till skada.

TT: Vilken låt startar du helst konserterna med i sommar?

- "Amino", introt från min förra skiva. Det är en bra låt för att få igång mig, för att jag ska komma in i ett slags uppträdandemodus. När man spelar utomhus på festivaler, ut i rymden, är det bra att börja med något med hög energi. Jag tycker att det är väldigt viktigt hur man börjar en konsert.

Handdukar och vatten

TT: Vad har du och bandet på önskelista till arrangören?

- Handdukar och vatten.

TT: Vilken är den bästa spelning du har sett? Vad lärde du dig av den?

- D'Angelo på Cirkus i Stockholm 2000. Han hade ett band med några av de bästa soul- och funkmusikerna i världen just då, och hade precis släppt sin andra skiva, en av mina favoritskivor. Den konserten satte standarden för hur bra det kan låta. Det här var innan jag började spela med Damn! och den konserten är vårt riktmärke.

TT: Hur klimatsmart är din turné?

- Bra fråga. Vi åker buss men när vi ska till norra Norge måste vi flyga. Jag kan inte säga hur klimatsmart den här turnén är, men den kan nog bli väldigt mycket klimatsmartare. Det vore intressant att se vilken miljöpåverkan en festival har, men jag tror att hotellens luftkonditionering eller färjetrafiken till Gotland smutsar ner väldigt mycket mer.