Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tove Lo har uppträtt i arenor över hela världen men tycker fortfarande att det är speciellt att spela i Sverige. "Jag jobbade i garderoben i Globen efter skolan för att man fick se en massa konserter gratis. Så att spela där skulle vara riktigt sjukt", säger hon. Pressbild.

Tove Lo om nya skivan: "En annan nerv"

Tove Lo är tillbaka. I veckan släpps "Blue lips (Lady wood phase II)" och som vanligt är förväntningarna stora – men den svenska världsstjärnan tar pressen med ro.

Det har varit en hektisk tid sedan Tove Lo gav ut sitt andra studioalbum "Lady wood" för ganska exakt ett år sedan. Hon har turnerat runt hela världen, både som huvudakt och som förband på Coldplays massiva "A head full of dreams"-turné.

Framför allt det sistnämnda var lärorikt.

- Att gå från att ha sin egen publik till att öppna för 80 000 människor som bara "vi vet inte vem du är"... Efter första gigen gick vi av scenen och insåg att vi måste tänka om. Det var en utmaning, jag tror att vi alla hade blivit ganska bekväma i hur vi var på scenen. Nu var vi tvungna att ge på ett annat sätt, jag måste kunna ge även om jag inte kan luta mig mot publikens gensvar, säger Tove Lo.

"Rätt konstverk"

Med tanke på all tid ute på vägarna är det imponerande att det kommer en ny skiva redan nu. Faktum är dock att "Blue lips (Lady wood phase II)", som är ett slags fortsättning på "Lady wood", egentligen skulle ha släppts ännu tidigare.

- Det var tanken och det hade nog gått att ge ut det mycket tidigare, så som det var. Men jag kan inte släppa i väg något om det inte är exakt som det ska vara. Jag förstår det här med att det är fantastiskt om något släpps på en snygg tidslinje men om jag kan göra det bättre... Jag har svårt att förstå hur man kan prioritera rätt datum före rätt konstverk, säger Tove Lo.

"En annan nerv"

Men nu är alltså tavlan färdigmålad och med facit i hand blev också hela "Lady wood"-projektet, med sina totalt fyra delar uppdelade på två album, precis så som Tove Lo ville att det skulle bli.

- Jag har verkligen hållit mig till vad jag ville att det skulle vara, däremot har det blivit mycket bättre än vad det hade varit om jag hade släppt allt tidigare. Så jag hoppas att mina fans tycker det också, säger hon.

"Blue lips" har en större bredd än "Lady wood", både musikaliskt och textmässigt. Tove Lo säger själv att den nya skivan innehåller "de allra gladaste och de allra ledsnaste låtarna".

- Det blir en annan nerv på något sätt. "Lady wood" var ganska sammanhängande i ljudbild och textteman, det var som en "kallhet" som jag hade för att jag kände att jag behövde skydda mig själv. Det fanns ingen naivitet på det albumet och det tror jag att jag har lagt till här, säger hon.

"Har höga krav"

Tove Lo fick ett enormt genombrott över hela världen med sitt debutalbum "Queen of the clouds" och singlarna "Habits (Stay high)" och "Talking body" – tillsammans har de två låtarna spelats över en halv miljard gånger på Spotify.

"Lady wood" blev också framgångsrik och genererade bland annat jättehitten "Cool girl". Ändå känner hon ingen press på att fortsätta leverera radiosinglar.

- Det är klart att skivbolaget har förväntningar, jag är sajnad på ett majorbolag och när de har haft framgång vill de ha mer framgång. Men jag har ändå den turen att jag känner att de är med mig i det jag vill göra, det har inte varit "den här låten tycker vi inte om, den kan vi inte släppa". Det har aldrig varit någon diskussion kring det jag har levererat i musikväg, säger Tove Lo.

Den enda pressen kommer från henne själv.

- Men det handlar mer om att jag vill att det ska vara bra, jag har höga krav. Om jag själv är nöjd med det jag skapar bryr jag mig inte så mycket, det är klart att det är kul när det går bra men det blir inte fokuset.

Drömmer om jätteturné

Nästa år väntar ännu mer turnerande, Tove Lo räknar inte med att vara ledig förrän 2019. Och trots att hon redan har upplevt mer under fyra år än vad de flesta svenska artister gör under ett liv har hon fortfarande drömmar kvar att uppfylla.

- En grej är ju att göra en egen stadiumturné och spela för 60 000 människor. Det vore fantastiskt häftigt, säger hon.

TT: Hur långt borta är det?

- Jag vet inte... Ganska långt bort, tror jag. Men det är svårt att säga, vi får se nu hur den här plattan går.