Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lady Gaga, Jada Pinkett Smith, Alicia Keys, Michelle Obama och Jennifer Lopez på Grammygalan.

Tre Grammyvinster för Ludwig Göransson

Ludwig Göransson prisades trippelt på årets Grammygala. Det första priset blev svensken informerad om på väg in till galan. Störst jubel fick dock överraskningsgästen Michelle Obama.

Låtskrivaren och kompositören Ludwig Göransson kom till nattens Grammygala i USA med chans på fyra priser, och gick hem med tre.

”Vi firar hårt i kväll”, skriver han i ett sms till Expressen.

Childish Gambinos "This is America", nominerad i flera kategorier, prisades för årets låt och årets skiva och Göransson fick ta emot priserna tillsammans med bland andra Donald Glover, mannen bakom artistnamnet.

Childish Gambino vann totalt fyra priser, förutom de som Göransson fick pris för även årets video och årets rap/sång-framträdande. Själv var stjärnan inte på galan.

Göransson å sin sida prisades även för årets filmmusik, eller visuellt medium, för sitt arbete med "Black Panther".

- Jag vill tacka regissören Ryan Coogler, han är en av de mest fantastiska konstnärer jag någonsin jobbat med och det har varit speciellt att vara en del av det här fenomenet, sade Göransson till Variety på röda mattan, där han uppmärksammades på att han vunnit.

Grönwall och Ghost utan pris

Även priset för bästa dansinspelning inom elektronisk musik har en svensk koppling. Bland producenterna bakom Silk City & Dua Lipas vinnarlåt "Electricity" finns den svenska duon Jarami (Jacob Olofsson och Rami Dawod).

Däremot blev det inga priser för de andra svenskhoppen, Erik Grönwall och hårdrocksbandet Ghost. Grönwall var nominerad för sin roll i livesändningen av musikalen "Jesus Christ superstar", ett pris som gick till Broadway-uppsättningen "The band's visit", en musikalversion av israeliska filmen "Polisorkestern som kom bort".

Ghost var nominerat i kategorierna årets rockalbum och årets rocklåt. Bandet har vunnit pris tidigare på galan, men i år fick varken skivan "Prequelle" eller låten "Rats" pris.

Lady Gaga trippel vinnare

Bland årets vinnare märks Lady Gaga, som fick gå hem med tre Grammys. Stjärnans första pris blev det i sammanhanget mindre – bästa låt skriven för visuellt medium – men det räckte för att tårarna skulle komma.

"Jag kommer inte kunna ha något smink på mig i kväll. Vi har precis vunnit vår första Grammy för kvällen. Jag gråter av glädje och tacksamhet", twittrade stjärnan efter priset för "A star is born"-låten "Shallow".

Lady Gaga och Bradley Cooper skulle senare även vinna pris för årets popduo eller grupp, för samma låt. Hon vann även pris för årets soloframträdande inom pop, då för "Joanne (Where do you think you're goin?)".

Sångerskan var även en av de artister som uppträdde på galan, Lady Gaga sjöng en rockig version av "Shallow" tillsammans med Mark Ronson, en av låtskrivarna bakom hiten och själv dubbel vinnare under kvällen. I ett av de mest bejublade framträdandena sjöng Miley Cyrus, Katy Perry och flera andra för – och tillsammans med – årets hederspristagare Dolly Parton.

Obama hyllade musiken

Galan i Los Angeles leddes av r'n'b-stjärnan Alicia Keys, som inledde med att bjuda upp Michelle Obama, Lady Gaga, Jada Pinkett Smith och Jennifer Lopez på scen. De fem kvinnorna berättade om hur musiken förändrat dem som människor och stärkt dem som kvinnor.

- Musiken har alltid hjälpt mig att berätta min egen historia, sade Obama och fortsatte:

- Oavsett om vi gillar countrymusik eller rap eller rock så hjälper musiken oss att dela med oss av varandra, vår stolthet och sorg, hopp och glädje. Den hjälper oss att höra varandra och att bjuda in varandra i våra liv.

Hennes korta uppdykande på scenen förlängdes av flera minuters stående ovationer.