Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huvudrollsinnehavaren Eva Melander och regissören Ali Abbasi är glada över att "Gräns" blir Sveriges kandidat till Oscarsgalan nästa år.

Trolldramat "Gräns" siktar på en Oscar

"Gräns" blir Sveriges kandidat till Oscarsgalan nästa år. Regissören Ali Abbasi har höga förväntningar.

Det säregna trolldramat har redan en stark meritlista i filmprissammanhang. John Ajvide Lindqvist-filmatiseringen vann den prestigefulla sektionen Un Certain Regard vid årets Cannesfestival och har nu chansen att nomineras till en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Det avslöjade Svenska Filminstitutet vid en pressträff i Stockholm.

- Det var oväntat, men jag tror att om vi inte hade fått den så hade jag blivit riktigt arg. Så det känns skönt, det känns som att det är så världen borde vara, säger Ali Abbasi till TT.

"För mainstream"

Han säger att han inte hade några förväntningar innan "Gräns" kom ut, men att de vuxit i samband med att filmen vunnit priser. Några specifika Oscarsdrömmar har regissören dock aldrig närt.

- Jag har aldrig sett upp till Oscars på samma sätt som till Cannesfestivalen. Oscar är för mainstream. Det är därför det känns lite overkligt att jag är där själv, det blir som en konflikt i mig själv: Är jag för mainstream nu?

Lång väg

Den amerikanska distributören Neon, som senast hade filmen "I, Tonya" med i Oscarskapplöpningen och som också distribuerat "Borg" i USA, tar nu vid för att pusha för filmen i USA, berättar producenten Piodor Gustafsson för TT.

Vägen till galan i Hollywood är lång – flera gallringar väntar innan de slutgiltiga nomineringarna presenteras den 22 januari. De senaste två åren har dock de svenska bidragen lyckats bli nominerade – såväl Ruben Östlunds "The square" som Hannes Holms "En man som heter Ove" hade chans på världens finaste filmpris, även om ingen av filmerna i slutändan vann.

Den senaste gången en svensk film vann en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film var 1983 då Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" prisades.

"Gräns" har biopremiär på fredag. Nästa års Oscarsgala arrangeras den 24 februari.