Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maruv vann den ukrainska versionen av Melodifestivalen – men valde att hoppa av tävlingen efter politiska påtryckningar. Nu drar sig Ukraina ur ESC-finalen. Arkivbild.

Ukraina ställer inte upp i Eurovision

Ukraina kommer inte att skicka någon representant till Tel Aviv i Israel och årets upplaga av Eurovision Song Contest, skriver AFP.

Landet har inte lyckats få någon artist att ställa upp med sitt bidrag i musiktävlingen. Den 27-åriga artisten Anna Korsun vann den ukrainska versionen av Melodifestivalen – men valde att hoppa av efter politiska påtryckningar.

Korsun, som går under artistnamnet Maruv, lastades för att hon har uppträtt i Ryssland, har flera uppträdanden inbokade där samt har kontrakt med Warner Ryssland.

"Jag är en musiker, inte en spelpjäs på den politiska scenen", skrev hon i ett officiellt uttalande efter beslutet att inte tävla i Eurovision.

Även artisterna som hamnade på tävlingens andra och tredje plats har tackat nej till att representera Ukraina vid ESC-finalen. Det utlöste en kris där Ukraina stod utan representant.

Årets final i Eurovision Song Contest hålls i Tel Aviv den 18 maj. Ukraina vann senast tävlingen 2016, med artisten Jamala och bidraget "1944".