Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" såldes av auktionsfirman Christie's för en rekordsumma. Arkivbild.
Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" såldes av auktionsfirman Christie's för en rekordsumma. Arkivbild.

Uppgifter: Louvren skippar da Vinci-tavla

Louvren kommer inte att inkludera världens dyraste tavla, "Salvator Mundi", i sin kommande da Vinci-utställning. Tavlan har omgärdats av rykten och det har förekommit tvivel kring dess äkthet under lång tid.

ANNONS
|

Konstmuseet Louvren i Paris hade planerat att visa "Salvator Mundi" tillsammans med ett antal andra tavlor av renässanskonstnären Leonardo da Vinci i en utställning för att uppmärksamma 500-årsdagen av konstnärens död i höst.

Verket såldes 2017 för rekordsumman 450 miljoner dollar och sedan dess har dess äkthet ifrågasatts, samtidigt som tavlan inte synts till sedan försäljningen. Förenade Arabemiratens kulturdepartement meddelade först att man förvärvat tavlan och att den skulle visas på Louvrens filial i Abu Dhabi i september förra året.

Men utställningen ställdes in utan förklaring och det har verkat som att ingen egentligen vet var tavlan finns just nu. Mycket tyder dock på att den köptes av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

ANNONS

Enligt uppgifter till brittiska medier så skulle "Salvator Mundi" ha lånats ut till Louvren i Paris, men det är inte längre aktuellt sedan alltför många experter tvivlat på att verket verkligen är målat av da Vinci själv.

- Om de skulle visa den skulle de få visa upp den som en tavla gjord i hans verkstad. Om så är fallet kommer värdet att sjunka enormt, antagligen till någonstans runt 1,5 miljoner, säger en källa till The Guardian.

TT

Fakta: "Salvador Mundi"

"Salvator Mundi", ibland kallad för "Manliga Mona-Lisa", är ett porträtt av Jesus och målades någon gång under 1500-talet.

Verket anses vara ett av färre än 20 som fortfarande existerar från Leonardo da Vinci, och det är det sista privatägda av renässanskonstnären.

Om kronprins Mohammed bin Salman har målningen är han inte den förste kunglige ägaren. "Salvator Mundi" fanns med i en inventering av kung Karl I av Englands tillgångar efter dennes avrättning 1649. Efter att ha varit försvunnen sedan 1700-talet dök tavlan upp samlingarna efter en brittisk 1800-talskapitalist. Den var då kraftigt övermålad och såldes för 1 350 dollar i dagens penningvärde.

Påståendet att da Vinci är upphovsman dök upp 2005 sedan konsthandlare upptäckt tavlan vid en auktion i New Orleans.

Verket såldes 2017 av en rysk miljardär som köpte den 2013 för 127,5 miljoner dollar.

ANNONS