Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Fellenius, vd på Film i Väst. Arkivbild.

Västra Götaland ger deckarinspelning rabatt

En ny tv-serie om Irene Huss får sex miljoner i produktionsrabatt av Västra Götalandsregionen. Produktionen är den första att motta stödet som betalas ut av regionen, men administreras av Film i Väst.

Serien produceras av Yellowbird och bygger på Helen Turstens romanfigur Irene Huss men är helt fristående från tidigare filmatiseringar. Den kommer att fokusera på den fiktiva polisens tidiga år. Inspelningen drar igång hösten 2019.

"Det känns roligt att det fallit så väl ut. En stor tv-produktion som annars hade förlagt sin inspelning utomlands spelas nu i sin helhet in i regionen", säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst, i ett pressmeddelande.

Produktionsrabatt för filminspelningar på nationell nivå har länge efterfrågats av den svenska filmbranschen. I januari uttalade sig kulturminister Amanda Lind positivt om att införa rabatter men dessa fanns inte med i vårändringsbudgeten.

Film i Väst meddelade i mars att man ämnade införa en egen regional produktionsrabatt på film och tv-drama i ett pilotprojekt. En sorts bidrag till produktionsbolag på högst 30 procent av spenderade kostnader i Västra Götaland.