Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Erik Haag och Lotta Lundgren är årets julvärdar i SVT. Arkivbild.

Vem är julmysigast i tv?

Det lackar mot jul och kampen om tv-tittarna hårdnar. TV4 kör i invanda spår när profiler som Ernst Kirchsteiger och paret Mandelmann ska sprida varm stämning, medan SVT har fått kritik för sitt val av julvärdar och beslutet att inte direktsända julprogrammet.

På julafton frångår SVT en mångårig tradition och visar ett förinspelat program med "Historieätarna"-profilerna Erik Haag och Lotta Lundgren som julvärdar. Beslutet har gett upphov till kritik på förhand av tittare som kanske väljer TV4:s julfirande i år i stället.

Farhågan är att SVT:s jul helt enkelt inte är tillräckligt mysig.

- TV4 gör som de alltid har gjort och spelar på att de representerar värme och mys. Där vill man åt vardagsrumskänslan. Det kan vara så att Erik Haag och Lotta Lundgren uppfattas som för ironiska och oberäkneliga av tittare som vill se någonting annat på julafton, säger Maria Brander, filmrecensent och krönikör på Expressen, till TT.

"Vända sig till ensamma"

Faktumet att SVT:s julvärdar inte sitter framför kameran på själva julafton lär vara det som orsakar mest ilska bland tittarna, säger Brander:

- Egentligen är det inte så viktigt. Man skulle ju kunna spela in det och fejka direktsändning utan att någon märker det, men jag tror att vetskapen att det inte är direktsänt påverkar folks känslor. Tanken är ju att julvärdarna också ska vända sig till dem som är ensamma på julen, och då vill man som tittar nog känna att det faktiskt sitter någon där.

Clara Mannheimer, producent på SVT, säger till TT att hon har förståelse för alla som har blivit upprörda men att de förhoppningsvis ska lugnas av att se julsändningen:

- Över hela Sverige firar folk jul på ett väldigt liknande sätt. Vi ville använda oss av julvärden för att i år berätta om varför det ser ut så, vad bakgrunden är, så att man har en möjlighet att få en känsla av att ens eget firande är en del av historien.

Avstamp från traditionen

Mannheimer säger att det hade varit omöjligt att genomföra ovanstående vision i direktsändning.

- Då sitter man och funderar: är det värt att göra ett avstamp från traditionen – som kommer att återinföras, det är inte en förändring för alltid – under ett år? Svaret på den frågan är ja. Personligen tycker inte jag att det är så upprörande.

TT: Hur hög är mysfaktorn i ert julprogram?

- Enorm. Det tycker jag verkligen.