Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att det är just rosa garn som används i Oleks projekt i Avesta är symboliskt eftersom det är den enda färg som inte återfinns i något lands flagga. Pressbild.

Virkat hus för integration

Det började med ett virkat rum – nu kläs ett helt hus in i rosa garn. Den polska konstnären Oleks projekt i Avesta är en av de kultursatsningar för integration som görs i sommar.

Mitt i Avesta ligger Gula Villan, en villa från tidigt 1900-tal med glasad veranda och snickarglädje. Det är ett vackert, lite slitet, och ganska vanligt hus som snart är allt annat än ordinärt. I mitten av augusti ska villan vara helt invirkad i rosa garn. Bakom konstprojektet står den polska konstnären och virkdrottningen Agata Oleksiak, Olek. Hon har länge arbetat med att virka in byggnader och föremål, ofta med hjälp av olika grupper av kvinnor, men verket på Avesta Art och projektet med Gula Villan är hennes första i Sverige.

- När jag kom till Avesta för 1,5 år sedan började flyktingströmmarna till Europa och alla nyheter handlade om migration. Jag vill alltid ta in samhället i min konst så jag bad Avesta Art om hjälp att komma i kontakt med nyanlända kvinnor som jag kunde arbeta med, säger Olek.

Skapa möten

De tog kontakt med språkkaféer, asylboenden och andra som arbetade med nyanlända och fick ihop en grupp av nyanlända kvinnor från Syrien och Ukraina som ville vara med och virka. Sex av kvinnorna är nu engagerade i det nya konstverket i Gula Villan som har blivit till ett integrationsprojekt där vem som helst är välkommen att hjälpa till eller bara umgås. Oleks syfte med projektet är att möjliggöra möten och samtal, och att kvinnorna som nyligen kommit till Sverige ska ha en meningsfull uppgift och möjlighet att tjäna pengar.

- Vi har precis börjat och det är inte så många som har hittat hit än. Men det är redan en succé för det för människor samman och visar vad vi kan göra bara vi hjälps åt. Här har så många samarbetat för att detta ska vara möjligt: kvinnorna, kommunen, ägaren till huset, hotellet som låter mig bo där och Avesta Art. Jag vill ge människor något positivt att vila i och öppna deras hjärtan för varandra.

Ge tillbaka

En av dem som deltar i projektet är Lama Alkassas som flydde från Syrien efter att hennes hus bombats sönder 2014. Hon kom till Avesta för åtta månader sedan och väntar på beslut om hon ska få stanna i Sverige eller inte.

- Jag är jätteglad över att få vara en del av det här. Vi har så roligt när vi träffas och ibland kommer svenska vänner förbi för att de vill lära sig eller se vad vi gör. Det är ett bra sätt för oss att träffa lokalbefolkningen

Hon fortsätter:

- Folk här i Avesta är så vänliga mot oss och vi vill ge något tillbaka. Våra hem är förstörda men vi vill visa att vi har hopp om något bättre och att vi kan bidra med något vackert till den här världen.

Olek, Lama Alkassas och Caroline Gustafsson, curator Avesta Art, upplever alla att projektet har tagits emot väl av Avestaborna. De flesta är positiva även om en och annan undrar om det inte finns viktigare saker att lägga pengar på. Men Olek är övertygad om att konsten är en viktig del för att integrationen ska fungera bra.

- Hur vi människor kan mötas är en svår nöt att knäcka för många länder just nu, och då är kulturen viktig. Konst är ett vackert och gemensamt språk som för människor samman, säger Olek.