Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det som man i hundra år trott vara ett mästerverk av den lokale Visbykonstnären Karl Romin från slutet av 1800-talet har nu visat sig vara en staty köpt på postorder.

Visbys mest kända staty köpt på postorder

Snacka om en luring som hållit länge. Visbys mest kända staty från 1800-talet är massproducerad och köpt på postorder för en spottstyver.

Det som man i hundra år trott vara ett mästerverk av den lokale Visbykonstnären Karl Romin från slutet av 1800-talet har nu visat sig vara en simpel postordervara, skriver Gotlands Allehanda.

"Ymninghetsgudinnan" på Packhusplatsen i Visby köptes för en tusenlapp på postorder från Bolinders gjuteri under beteckningen "Vattenkonst nr.12". Förlagan var en staty av den franske konstnären Pierre Loyson, "Ung kvinna med trumpetsnäcka".

Liknande verk finns också i Gävle och Eskilstuna. Den 1,3 meter höga statyn monterades ned i höstas för att konserveras, och då upptäcktes en inskriptionsplatta där det verkliga ursprunget uppdagades. Nu får historien skrivas om.

-  Jag tycker bara att det är bra att det har kommit fram. Det märkliga är hur det har gått till och hur en ”sanning” kan komma till. Genom projektet har vi fått veta hur det egentligen är, säger Berit Ångman Svedjemo, projektledare och intendent vid Gotlands museum, till Gotlands Allehanda.

Skulpturen ska få stå kvar på Packhusplatsen, och nu har också den verkliga konstnärens namn satts upp på en skylt.

-  Den speglar tiden när besöksnäringen kom till Gotland och industrialismen. Den kulturhistoriska platsen är som den är och jag tycker att det är värdefullt att bevara ett tidstypiskt konstverk som det här också, säger Berit Ångman Svedjemo.