Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Harvey Weinstein, här till höger om advokaten Benjamin Brafman, överlämnade sig till myndigheterna i förra veckan. Sedan dess har han inget pass och är försedd med "fotboja", men fri mot borgen.

Weinstein åtalad för våldtäkt

Harvey Weinstein är åtalad för våldtäkt. En jury på Manhattan i New York har röstat för att ställa den sexbrottsanklagade filmmogulen inför rätta.

Formellt misstänks han för våldtäkt av första och tredje graden, enligt amerikansk lagstiftning, samt brottslig sexuell handling av första graden, meddelar den så kallade åtalsjuryn via åklagare Cyrus Vance.

I USA graderas dylika brott ofta i tre steg, där första graden är värst.

Enligt tidigare uppgifter handlar det om minst två olika målsäganden och händelser, som ägde rum 2004 respektive 2013.

I det förstnämnda fallet har offret, den dåvarande skådespelerskan Lucia Evans, trätt fram, medan det är okänt vem Weinstein ska ha förgripit sig på i fall nummer två.

Det kan också bli fler rättsprocesser – tiotals kvinnor har anklagat Weinstein för liknande beteende. Bland dem finns storstjärnor som Daryl Hannah, Uma Thurman, Gwyneth Paltrow och Salma Hayek.

Väntar frikännande

"Det här åtalet för den tilltalade ytterligare ett steg närmare att ställas till svars för våldsbrotten som han nu står anklagad för", förklarar åklagaren Cyrus Vance i ett skriftligt uttalande.

Han säger vidare att Weinsteins utfall på senare tid mot de målsägandes integritet och den juridiska processen är "förutsägbara" – och att åklagarsidan är säker på att en domstol kommer att avfärda dessa.

Weinsteins försvarare Benjamin Brafman hälsar däremot att Weinstein är oskyldig.

"Vi kommer snart att formellt ansöka om att åtalet avvisas. Om fallet faktiskt går till domstol väntar vi oss att herr Weinstein frikänns", skriver Brafman enligt Variety och andra amerikanska medier.

Jackson och Strauss-Kahn

Stjärnadvokaten Brafman är känd för att tidigare ha representerat maffiabossar, Sean "Diddy" Combs, Michael Jackson och Dominique Strauss-Kahn, tidigare chef för Internationella valutafonden (IMF).

I fallen Jackson och Strauss-Kahn gällde det också sexbrott. Jackson blev frikänd, även om han då redan sparkat Brafman, För Strauss-Kahn avskrevs åtalet, men ett civilmål slutade med att han enligt franska medier betalade den hotellstäderska han anklagades för att ha förgripit sig på 1,5 miljoner dollar.