Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Arkivbild. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Kulturministern utlovar ökat stöd

Den skenande smittspridningen resulterar i ett nytt dråpslag mot kultur- och nöjesområdet. Nu sänks taket för allmänna sammankomster till åtta personer.
– Det kommer att behövas mer stöd och jag kommer att jobba för det nu, säger kulturminister Amanda Lind till TT.

De nya restriktionerna träder i kraft den 24 november och ska gälla i fyra veckor.

Så sent som den 22 oktober kunde kultur- och nöjesbranschen glädjas åt ett undantag för publik på exempelvis teatrar, konserter och biografer, där 300 sittande personer tilläts med ett visst avstånd mellan dem. Undantaget ligger kvar men har i praktiken ingen betydelse eftersom regionerna har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer – som nu alltså sänks till 8 personer.

Även undantaget för restauranger med artister som underhåller matgäster tas bort. Från den 24 november blir det därmed i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik.

Enligt Amanda Lind (MP) jobbar regeringen med att presentera ytterligare stöd till branschen.

– Vi har ju skjutit till olika typer av stöd till kulturen för att kulturlivet ska kunna ta sig igenom den här oerhört svåra perioden. Det kommer att behövas mer stöd och jag kommer att jobba för det nu.

Men hon kan inte säga när det blir aktuellt.

– Jag har ingen tid just nu, men så fort som möjligt.

af Ugglas knäckt

Körledaren, artisten och konstnären Caroline af Ugglas är en av många inom kultur- och nöjesbranschen som påverkas av de nya restriktionerna.

– Jag är redan så pass knäckt så jag kan knappast bli mer knäckt, Men jag är en positiv person. Jag går hela tiden och tror "snart så!", men alla de här tillbakadragningarna gör att man förstår att saker och ting tar längre tid, säger hon.

Katrina Mathsson på Folkets bio, som bland annat visar independentfilm på 19 orter från Luleå till Malmö, säger att dagens besked kom som en chock.

– 50 personer på en liten bio har känts hanterbart, så vi har inte varit de värst drabbade, vi har inte gigantiska salonger så det där med 300 kändes aldrig så aktuellt. Men åtta, då kan man lika gärna stänga.

Svenska Bio, landets näst största biografkedja, kommer fortsatt att hålla öppet, berättar vd Peter Fornstam. Men dagens besked gör honom bekymrad.

– Vi kommer att hålla öppet men från och med nu blir det ren förlust. När vi under september och oktober hade besökstryck så kunde vi inte ta emot det och samla i ladorna. Min familj har drivit bio i 106 år. Ska det gå om intet nu, är det här dödsryckningen?

Stort behov

De nya restriktionerna slår brett inom kultur- och nöjesområdet. Stockholms konserthus fattade kort efter regeringens besked beslutet att stänga sin publika verksamhet. Dramaten, som nyligen ställde in samtliga föreställningar fram till den 19 november, förlänger sin stängning.

– Fram till den 22 december kommer vi absolut inte att ha publik i huset, säger Mattias Andersson, teaterchef, och fortsätter:

– Det är en fullständig katastrof på alla plan. En fortsatt publik stängning är ju vansinnigt tråkigt för Dramaten och för hela konstformen, och för hela branschen så klart.

Även Riksteatern ställer in alla publika evenemang, säger vd Magnus Aspegren.

– Om en liten stund tar vi beslut om att ställa in resterande förställningar för året. Det är kanske 20 eller 30 som är kvar, vi har ju redan ställt in en hel del. Nu ställer vi in resten, med omedelbar verkan och tar hem ensembler som är ute, säger han.

Flera röster i kultur- och nöjesbranschen påtalar nu att sänkningen till åtta personer måste följas av nya ekonomiska stödåtgärder. En av dem är Joppe Pihlgren, vd för Svensk Live.

– Man släcker lampan för oss, och då behöver vi kompensation för att överleva, säger han.

Oskar Carlsson/TT

Miranda Sigander/TT

Klara Stefansson/TT

Den 22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap. Regionerna har dock hållit fast vid det lägre taket på 50 personer – som nu alltså sänks till åtta personer från och med den 24 november.

Den 29 september beslutades om ett undantag för kaféer och restauranger, för att göra det möjligt att anordna konserter på serveringsställen. Det undantaget tas nu bort.

Magnus Aspegren, vd för Riksteatern, berättar att teatern ställer in alla föreställningar året ut.

– Det viktiga nu är ju att kulturen och idrotten är extremt hårt drabbad, det gäller att vara tydlig med de nya medel som kommer, vi behöver börja titta på hur man ska återstarta hela vår bransch. Hur det ska gå framåt. Vi för hoppas att det kommer mer stöd som gör att vi kan överleva, säger han.

Stefan Forsberg, chef och vd för Stockholmskonserthus, säger att konserthuset nu stänger för publik.

– Vi har ju varit glada åt att kunna välkomna nu under sommaren och hösten 50 personer åt gången, men det här beskedet innebär att vi naturligtvis följer regelverket och inte tar emot någon publik från och med den 24 november, men vi fortsätter att sända över nätet, säger han.

Simon Norrthon, förbundsordförande i Teaterförbundet, vill se att regeringen nu skjuter till direkta bidrag.

– Nyss kom beskedet om att man förlänger korttidspermitteringen och det är bra men det berör en begränsad del av scensidan, eftersom på den privata sidan finns för få fast anställda att säga upp och på den offentligt finansierade kan man inte använda de pengarna, säger han och fortsätter:

– Det scenkonstsidan behöver är direkta bidrag, liknande dem som institutionerna fick i somras för att kompensera inkomstbortfall.

Även Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, vädjar om nya stödåtgärder.

"Vi har stor förståelse för allvaret i situationen och att regeringen tvingas genomföra detta, och kommer att göra allt vi kan för att fortsatt bidra till minskad smittspridning. Men vi vädjar också om nya stödåtgärder då detta i praktiken är ett näringsförbud för våra Folkets Hus och folkparker, och försätter redan hårt drabbade i en än svårare situation", säger han i ett pressmeddelande.