Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Lögn, förbannad lögn och statistik

Replik. Svar på Dödligheten i äldreomsorgen var lika åren 2019 och 2020, 5 mars.

Det är kommunen som är huvudman för äldreomsorgen. Det innebär att det är kommunerna som är ansvariga för vilka insatser som äldre beviljas och också att insatserna är av god kvalitet (3 kap. 3 § SoL).

Enligt SCB så har det dött cirka 6200 fler personer år 2020 i Sverige jämfört med föregående år sedan 2015, fördelat med hänsyn till befolkningsmängden i Sverige och i Vänersborgs kommun så ger detta cirka 23 antal döda i kommunen. Förhållandevis färsk data (Socialstyrelsen/SCB – mars 2021) säger 69 döda i kommunen. Visst kan det vara obekvämt och i slutändan kosta skattepengar i form av åtgärder. Men som förtroendevalda politiker och anställda borde man väl ha ”rent mjöl i påsen” och ”spela med öppna kort”?

Enligt insändaren skriven av Dan Nyberg samt fullmäktigemötet den 14 april så säger Dan Nyberg att det inte har funnits någon överdödlighet i Vänersborgs kommun, då åren 2019 och 2020 jämförs.

Man kan inte officiellt gå ut och hänvisa till siffror utan att hänvisa till ett officiellt dokument där statistiken finns så att alla kan se den. Du är inte trovärdig i uttalandet gällande överdödligheten. Var finns det dokument som förvaltningen har tagit fram gällande överdödligheten som jämför 2019 och 2020 inom äldreomsorgen?

Rapporten från IVO (myndighet med officiell statistik) säger att smittspridningen har varit omfattande i Vänersborgs kommun vilket ni som politiker är ansvariga för men framförallt gällande smittspridningen inom äldreomsorgen som är de svagaste i samhället.

Att Vänersborgs kommun låg på en topp 40-lista sett till smittspridning enligt IVO, detta borde då enligt Coronakommissionen innebära fler dödsfall. På fullmäktigemötet den 14 april lyfte Medborgarpartiet detta ämne återigen, men fick samma svar som den hänvisade insändaren i början av texten, det vill säga att det finns ingen överdödlighet i äldreomsorgen vid en jämförelse mellan åren 2019 och 2020.

Enligt kommunalarbetaren den 17 december 2019 så lägger socialchefen Karin Hallberg och socialnämndens ordförande Dan Nyberg till största delen detta besvärliga läge på staten. Har man som kommun råd med nybyggnationer och renoveringar för miljardbelopp över en kommande treårsperiod så har man väl råd att ha en överanställning av kompetent medicinsk personal på äldreboendena samt ett genomtänkt beredskapslager av förbrukningsmateriel.

Tre myggor med stora öron