Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Luuk vill se två kvinnliga programledare ta över ”På spåret”

På fredagen återvände Kristian Luuk till SVT med sitt nya språkprogram ”Veckans ord”. Samtidigt hintar han lite om framtiden för ”På spåret”.

Det har gått en månad sedan finalen av ”På spåret”, där debutanterna Claes Elfsberg och Magdalena Forsberg med knapp marginal slog ”nödlösningen ” Louise Epstein och Thomas Nordegren. Nu är programledaren Kristian Luuk tillbaka med ett nytt kunskapsprogram på bästa sändningstid i SVT.

Klockan 21 – direkt efter ”Bäst i test” och samtidigt som TV4 lanserar sitt uppmärksammade programformat ”Masked singer Sverige” – kommer Kristian Luuk att nörda ner sig i olika ord i det deskriptivt betitlade faktaprogrammet ”Veckans ord”.

Under sex veckor går han på djupet med lika många ord och tar oss enligt SVT ”med på en svindlande, rolig och fascinerade resa i dom utvalda ordens betydelse och dess förgreningar”.

– Det har varit oerhört roligt att få hylla alla dessa ord och ta sig in bakom kulisserna. Man hittar massa nya vinklar och aha-upplevelser, säger Kristian Luuk i en kommentar.

I fredagens första avsnitt avhandlas ordet ”hotell”, bland annat genom ett samtal med John Cleese om hur han skapade ”Fawlty Towers”, mer känd som den humoristiska hotellserien ”Pang i bygget”.

På spåret – en av SVT:s ”kronjuveler”

I en lång intervju med Dagens Industri berättar Kristian Luuk om sitt nya, kommande program. Men också om den senaste säsongen av ”På spåret” och hela programseriens speciella höjdpunkt, nämligen gästspelet av Joakim Thåström, och hur ”På spåret” måste betraktas som en av SVT:s mest värdefulla ”kronjuveler”.

Det är han och domarkollegan Fredrik Lindström som putsat på juvelen ända sedan 2009 då de tog över ”På spåret” efter Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg. Kristian Luuk säger att han älskar folkbildning och det är tydligt att han uppskattar arbetet med ”På spåret” men att han också börjar se slutet av deras gemensamma resa närma sig.

– Nu har Fredrik och jag förvaltat det i tolv år och vi fortsätter ett par år till, men ­sedan kommer vi väl till någon slags brytpunkt. Därefter får nog några andra ta det ­vidare. Jag ser gärna att ett par kvinnor tar över så småningom, säger Kristian Luuk till Dagens Industri.

”Veckans ord” med Kristian Luuk

  • ”Hotell” 26 mars
  • ”Kassaskåp” 1 april
  • ”Näsa” 9 april
  • ”Jennifer” 16 april
  • ”Ägg” 23 april
  • ”Emballage” 30 april