Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Galenskaparna Jan Rippe och Anders Eriksson framför Macken 1991.

Macken kommer tillbaka i höst

15.25 I höst fyller Lorensbergsteatern 100 år. Samtidigt gör kultklassikern Macken debut på teaterns scen.

Hösten 1986 gasade tv-serien Macken, med bröderna Roy och Roger, in i den svenska tv-publikens hjärtan. Serien gjorde braksuccé och så småningom sågs sista avsnittet av 3, 6 miljoner tittare.

Nu har gänget bakom tv-serien, det vill säga Galenskaparna och After shave, uppbackade av Charlott Strandberg samt nykomlingen Lasse Beicher från gruppen Schtunk, bestämt sig för att för första gången sätta upp Macken på scen.

- Det var Claes (Eriksson) som kom med idén, som så många gånger förut. Men vi andra tände stenhårt på upplägget, säger Jan Rippe som gjorde och gör rollen som Roger.

Gänget har visserligen gjort enstaka nummer och låtar ur tv-serien på scenen men det här blir första gången som Macken verkligen sätts upp på en teaterscen enligt konstens alla regler.

- Vi använder de gamla texterna och låtarna och så ska vi ihop det till en dramaturgiskt fungerande historia där mannen med den vita Opeln, beiga kunden och de andra utgör en röd tråd, berättar Jan Rippe.

Den främsta utmaningen, enligt Rippe, är scenografin. I tv-serien används tre olika miljöer; kontoret, verkstan och butiken, samtliga ska såklart finnas med uppe på den hundraåriga teaterscenen.

- Det blir knepigt att kånka upp bilar på scenen, säger Jan Rippe och skrattar.

Vad är egentligen hemligheten med Macken? Varför är den så älskad?

- Det vill man egentligen inte rota så mycket i, det är bara att köra på liksom. Men visst är det så att Macken har satt sig i folksjälen. Den är ganska snäll och gjord med mycket värme och hjärta så det tror jag bidrar, säger Jan Rippe och fortsätter.

- Det är kul att få ha varit del av en sådan succé en gång i livet. Det spelar liksom ingen roll vad vi har gjort efter Macken, folk ropar fortfarande "hallå Roger!" efter mig på gatan.

Hur ska ni få plats med alla era Macken-hits?

- Det får vi nog inte, de mest kända låtarna ska ju förstås vara med, men vi kommer att bli tvungna att välja bort några stycken. Själva Macken-låten sjöngs ju förresten aldrig i tv-serien, den spelades bara på radio. Så det behöver vi lösa.

Du inser väl att det här kommer att bli en braksuccé, ni kommer aldrig kunna ta ner föreställningen.

- Roligt att du känner så, men jag vågar förstås inte tänka på det viset. På pappret känns det förstås som att detta är något som folk vill se, men man får aldrig ta framgång för givet.

Premiären är satt till den 27 oktober. Biljetterna släpps den 13 mars.