Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Melodifestivalen: Så låter bidragen

På lördag smäller det! Då drar Melodifestivalen igång, och för tredje året i rad är Göteborg först ut. Recensenten Jan Andersson har lyssnat på de sju bidragen. Här är hans förhandsrapport.

1. Boris René, Her Kiss

Låtskrivare: Tim Larsson & Tobias Lundgren

Betyg: Två fyrar

Det är aldrig en nackdel att vara först ut. Lägg till handklapp, snärtig basgång, ett strategiskt placerat koklocke-break och, får man förmoda, lite snajdig Boris René-dans så visst kan han ta sig till Andra chansen. Hur det låter? Som Pointer Sisters brottarhit I’m so excited från 1984 uppblandat med någon ännu äldre diskolåt.

 

2. Adrijana, Amare

Låtskrivare: Martin Tjärnberg & Adrijana Krasniqi

Betyg: Tre fyrar

Om Boris René blickar bakåt så känns Adrijana med rötter i Makedonien och småländska Rottne betydlig mer samtida. Adrijana har skrivit sin låt ihop med Martin Tjärnberg som har jobbat med Silvana Imam tidigare och, säg såhär, det hörs. Snygg låt och med lagom mycket attityd. Amare betyder kärlek och det är jag övertygad om att Adrijana kommer att få möta efter sitt framträdande på lördag. Under förutsättning att hon sätter sången.

 

3. Dinah Nah, One more night

Låtskrivare: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah & Dr Alban

Betyg: En fyr

Om jag säger Dinah Nah så vet jag vad ni tänker. Spinningpass. Och visst har One more night det där pumpande drivet som man behöver i träningslokalen, men absolut ingen annanstans. Trist och platt, trots ett överraskande (läs: apart) hiphopparti. Lite överraskande att låtskrivarproffset Thomas G:son sätter sitt namn under sådan här profillös schlagerpop.

 

4. De vet du, Road trip

Låtskrivare: Johan Gunterberg & Christopher Martland

Betyg: En fyr

Nej, nej, nej! Årets Samir & Victor/Sean Banan-bidrag är lika tjötigt som den där ständiga frågan när man ska på roadtrip med kidsen: Är vi framme snart? Är vi framme snart? Är vi framme snart ..? Ja, barn, om tre minuter är vi framme. Då blir det tyst! I alla fall hemma hos oss. Men med tanke på hur gigantisk De vet du-gruppen är på Youtube så lär vi få dras med deras hopplösa stekarhouse. Och visst, höjning och humor har funkat förut, kanske växer den? Yeah right …

 

5. Charlotte Perrelli, Mitt liv

Låtskrivare: Charlotte Perrelli & Lars Hägglund

Betyg: En fyr

Ett stilla piano, en akustisk gitarr och så Charlotte Perrelli som vaknar med en ”känsla av oro”. Hennes första Melloballad är av viskaraktär och har en så kallad uppriktig och verklighetsnära text om att inte låta sig tryckas ner, att stå på sig och våga leva sitt liv. Budskapet är såklart fint och tänkvärt för alla haters därute, men så länge texten knappt håller skrivarkursnivå blir det svårt att känna nåt engagemang. Alls. Zzzzz.

 

6. Ace Wilder, Wild child

Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström & Ace Wilder

Betyg: Två fyrar

Baby I’m a wild child, sjunger Ace Wilder. Och visst, varför inte? Ace har själv beskrivit sitt bidrag med två ord: ”Rio” och ”djungel”. Själv tänker jag på två andra ord ”mästerskapslåt” och ”innebandy-EM”. Med sitt uptempobeat och hyggligt smittande urbana gung skulle låten funka bra i en svettig idrottshall. Som Scandinavium. Ja, Ace Wilder lär gå vidare på lördag.

 

7. Nano, Hold on

Låtskrivare: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin & David Francis Jackson

Betyg: Tre fyrar

Nästa vecka kommer Rag N’ Bones debutalbum (han med Human ni vet) och till en början känns det som att det är mot just honom som Nano Omar siktar. Eftersom detta är Melodifestivalen vågar han såklart inte löpa linan ut med det stillsamma, personliga och mörka temat utan låter sitt bidrag skjuta fart och tappa en del av sin nerv. I gengäld blir det rätt skönt tryck och Nano är väl den som tillsammans med Adrijana överraskar och imponerar mest.