Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Aretha Franklin är död

Aretha Franklin, The queen of soul, har dött. Omgiven av sin familj gick sångerskan bort i cancer hemma i Detroit på torsdagen, det uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt amerikanska tidningsuppgifter hade Aretha Franklin behandlats för cancer i flera år, även om hon själv var sparsam med att kommentera sjukdomen i sina intervjuer. Både CNN och CBS har dock uppgett att stjärnan den senaste tiden fått palliativ cancervård i hemmet i Detroit.

På Aretha Franklins webbsida har däremot ingen information funnits att hämta om sångerskans tillstånd, och hennes officiella Twitterkonto har inte uppdaterats sedan gästspelet i American Idol i mars 2015.

LÄS MER: The queen of soul har tystnat

Bokade av konserter

Tidigt i våras hade i alla fall Aretha Franklin två konserter inbokade i New Jersey som hon tvingades ställa in efter sjukdom, eller på grund av "doctor's orders" som Franklins management kommenterade saken. Då hade hon även ställt in flera spelningar under hösten.

Hennes sista framträdande blev nu vid en spelning för Elton Johns aidsstiftelse i New York i november förra året, men redan vid en utomhuskonsert i Detroit i juni 2017 skapade Aretha Franklin viss oro då hon tackade sin publik med de avslutande orden "please keep me in your prayers".

Hjärtat i Detroit

Aretha Franklin föddes i Memphis, Tennessee den 25 mars 1942 men flyttade redan som fyraåring till bilstaden Detroit, som kom att bli hennes fasta bas i livet. Trots att staden vid gränsen till Kanada tagit mycket stryk de senaste åren med hög arbetslöshet och mycket kriminalitet valde Aretha Franklin att bo kvar i Detroit. “Mina rötter är där, min kyrka är där, min familj är där" sade hon till lokaltidningen Detroit Free Press 2011, även om hon i början av karriären bodde en tid i New York.

LÄS ÄVEN: Aretha Franklin var inte så lätt att intervjua

LÄS MER: Legendariska klipp med Aretha

Uppmuntrad av sin pappa, baptistpastorn C.L. Franklin, började Aretha redan i unga år att sjunga i kyrkokören tillsammans med sina systrar Erma och Carolyn. Hon spelade in sin första gospelskiva redan som 14-åring och gled efter några år över till soul och r&b. Trots att Aretha Franklin växte upp och formades som artist i Detroit spelade hon aldrig in några skivor på stans legendariska skivbolag Motown, utan arbetade med konkurrerande bolag som Columbia, Atlantic och på senare år även Arista.

Sjöng på Kings begravning

Aretha Franklin var tidigt engagerad i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Hon sjöng på Martin Luthers Kings begravning såväl som på Barack Obamas presidentinstallation.

Aretha Franklin blev 76 år.