Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hyllad jazzgitarrist med fint sällskap

Gitarrkonster i den högre skolan lär det bjudas på när Erik Söderlinds kvartett kommer till Trollhättan i morgon, lördag. I bandet återfinns dessutom ingen mindre än Hammondmästaren Kjell Öhman.

– Förstås jättekul att han är med. Just Hammond och gitarr passar så bra ihop, säger Erik om den legendariske organisten vars meritlista rymmer många stora namn.

Bandet i övrigt utgörs av Moussa Fadera, trummor, och Kenji Rabson, bas. Samma konstellation återfinns på skivan "Happening" som släpptes för ett par veckor sedan.

Från alla håll

– Vi hade releasegigget på Fasching och är nu ute på turné. Det mesta av materialet på skivan är sådant som jag själv skrivit. Jag har väldigt många influenser och tar in musik från alla håll, säger Erik.

Söderlind är född 1981 – "jag är väl fortfarande ung och lovande ett tag till, haha" – och har rönt stor uppskattning på många håll för sitt spel som sägs föra tankarna till storheter som George Benson och Wes Montgomery. Svenske Max Schultz är en annan strängbändare som betytt mycket för den Söderlindska utvecklingen.

Började som liten

Att Söderlind hamnade i jazzens värld har en naturlig förklaring:

– Jag började spela klassisk musik när jag var liten, men då fanns det inte så mycket utrymme för det spontana. I den här musiken vi spelar nu finns det en fast form, men också stora utrymmen för improvisationer, något som jag verkligen tycker om.

Erik Söderlind Kvartett spelar på Folkets hus Kulturhus i Trollhättan i morgon.