Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

M.I.A. hyllar sina svenska fans

– Det var kul. Great gig! Först frälste M.I.A. jättepubliken på Way out west. Sedan fick GP en egen intervju med världsstjärnan.

M.I.A. har precis frälst stora delar av publiken på Way out west när GP får en pratstund med Mathangi Arulpragasam, som den brittiska sångerskan med rötter i Sri Lanka egentligen heter.

– Publiken kändes väldigt ung, men de var engagerade och jättebra! Det var väldigt roligt att spela här i Göteborg.

Du spelade här på Way out west 2010 också. Minns du något från den spelningen?

– Oh ja, den var rätt kaotisk! Jag kommer ihåg att jag skulle sjunga Born free och klättrade upp på kravallstaketet med en fyrverkeripjäs i handen när den plötsligt exploderade mitt mellan mig och publiken. Jag kände mig väldigt skyldig. Som tur var gick det bra och fansen var så himla sköna så jag ville betala tillbaka genom att göra en extra grym spelning i kväll.

LÄS MER: Festivalens drottning är krönt, korad och klar

Vi sitter i M.I.A:s loge på backstageområdet och hennes privata kvarter på festivalen är inte ett dugg lyxigare än de andra artisternas. Hon har ett fyrkantigt tält, fem gånger fem meter stort, med två nedsuttna skinnsoffor och ett rökfärgat glasbord. I hörnet står ett kylskåp med apelsinjos, Red Bull och två flaskor vitt vin.

Men M.I.A. mumsar på en påse nötter och dricker mineralvatten medan hon funderar på hur hon ska angripa Göteborgsnatten.

– (skratt) Oftast brukar jag avsluta festivalerna men inte den här gången. Nu är det Kendrick Lamar som spelar efter mig så jag kanske ska kolla lite på honom. Men det finns ju massor av artister som spelar på Stay out west har jag förstått. Ibland, när jag känner mig lite galen, går jag och lyssnar på någon skön dj. Vi får se vad det blir.

Du flyger inte hem till London i natt i alla fall?

– Nej, jag äger tyvärr inget privatjet så det får bli i morgon bitti.

M.I.A. är dubbelt aktuell under årets Way out west. Förutom att vara en av de mest namnkunniga liveakterna visas även hennes nya dokumentär på festivalens filmsektion. Matangi/Maya/M.I.A. som filmen heter har prisats i Sundance och består delvis av M.I.A:s egna filmer, klipp från hennes kaotiska barndomshem och röriga tonårstid samt från det krigshärjade Sri Lanka

– Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva filmen. Ni får helt enkelt titta på den.

FOTNOT. En längre intervju med M.I.A. publiceras här på gp.se under lördagen.