Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Nu sänker sig mörkret över parken

Efter år av planerande är Subkultfestivalen verklighet. Och det är onekligen ett fullmatat program av alternativt snitt som breder ut sig i Folkets park fredag och lördag.

När TTELA hälsar på i parken under förberedelserna för det som komma ska i dagarna två har Folkets park så smått börjat anta den rätta festivalformen inför 12-13 augusti.

– Underbart att äntligen kunna gå från skisser i datorn till att konkret se det fysiska resultatet, säger Richard Selin i den ledningsgrupp som i övrigt även utgörs av Mirre Sennehed, Eddie Wheeler och Isabelle Beinö.

– Otroligt spännande att det blir av nu. Vi har jobbat med det här i nästan tre år och alla vi i ledningsgruppen är utbildade projektledare och vana med arrangemang. Vi har gjort ett grundligt arbete så nu känns det ganska lugnt, men det är kanske lugnet före stormen, säger Mirre Sennehed och skrattar.

– Det känns lite nervöst men samtidigt väldigt kul och som att jag hittat hem i min roll som projektledare i subkultfamiljen, säger Isabelle som tidigare bland annat jobbat med Sweden Rock.

Det var Mirre och Eddie Wheeler som en gång pitchade idén på diverse orter.

Och fick starkast respons i Trollhättan.

– Där fick vi det bästa erbjudandet. Vi ville ha festivalen på en mindre ort där det blir mer intimt och där campingen är en viktig ingrediens. Arvikafestivalen, som inte längre finns, är en förebild, säger hon.

– Trollhättan är grymt med fantastisk service och parken har ett magiskt läge bara några hundra meter från stationen, fortsätter Richard.

Festivalen är inriktad på ”subkulturella och normöverskridande intressen, livsstilar och uttryck” och programmet är onekligen fullmatat.

Den genremässiga spännvidden är stor när det gäller de musikaliska inslagen, bland annat bereds det plats för synth, goth, indie, postpunk, techno och metal.

I programmet märks till exempel namn som Clan of Xymox, Wulfband, Covenant, Centhron, Kristian Anttila och Tiamat.

Dessutom tar Hex, det industriella skräck-metalbandet från Trollhättan/Vänersborg, plats på scenen i dag.

– Under de här dagarna blir det allt från intimt och akustiskt till ett raveparty. Den gemensamma nämnaren är att det är lite mörkt och deppigt men att folket är jävligt glada och trevliga ändå, säger Richard Selin.

Arrangörerna samarbetar med flera föreningar, företag och organisationer och festivalen kommer att kryddas med diverse andra inslag än det som syns på scenerna.

Här märks bland annat konstutställningar, livegraffiti och en viktoriansk picknick på Hjulkvarnelund.

– Vi vill sprida de här genrerna och en av tankarna med en festival är besökarna ska kunna hitta nya grejer. Och vi hoppas många nyfikna passar på att ge det chansen, det är en väldigt stor blandning av sånt som inte hörs på radio och syns i tv varje dag, säger Mirre.

Omkring 70 volontärer kommer att jobba under arrangemanget, och ledningsgruppen är helt inställd på att Subkultfestivalen kommer anordnas även 2017.

Nu är spänningen stor när vad gäller det publikmässiga utfallet – samtidigt i Göteborg pågår Way out West även om målgrupperna delvis skiljer sig åt.

– Klart att det påverkar. Men under den senaste tiden har vi sålt mer biljetter än under de första månaderna. Första året handlar det mycket om att skapa förtroende och vi har fått en enorm spridning och jättemånga positiva reaktioner. Ekonomiskt klarar vi oss oavsett tack vare det ekonomiska stöd vi fått, säger Mirre.

Redan under onsdagen anlände för övrigt Subkultfestivalens historiska första besökare någonsin, och det handlade om en långväga gäst i form av en musikälskare från New Jersey, USA.