Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Legendarer. "Biff" Byford och de andra i Saxon gör en av sina två Sverigespelningar i Trollhättan under den pågående "Thunderbolt Tour". Bild: Fredrik Sandberg/TT

Saxon till Trollhättan i höst

Saxon kommer till Trollhättan i höst! Den 28 september spelar hårdrocksikonerna i Folkets hus.

Det har pratats om en spelning i Trollhättan flera gånger tidigare de senaste åren, men den har av olika anledningar aldrig blivit av. Inte förrän nu.

När Saxon i måndags släppte höstens turnédatum fanns Trollhättan med bland städer som Barcelona, London, Madrid, Berlin, Paris och Milano. Bandet gör bara ytterligare en spelning i Sverige och den äger rum på Arenan (Fryshuset) i Stockholm dagen efter Trollhättekonserten, som hålls i Apollon i Folket hus.

På topplistorna

Saxon bildades 1977 i Barnsley, South Yorkshire, och kallade sig från början Son of a Bitch, men bytte snart namn till Saxon. De hade sin storhetstid på 80-talet när de var ett av de ledande banden inom det som kallades "new wave of British heavy metal", tillsammans med band som Judas Priest, Motörhead, Def Leppard och Iron Maiden. De hade hela åtta album på den engelska Top 40-listan under 80-talet och fyra av dem hamnade på Top 10-listan. Två nådde ända upp bland de fem främsta.

Efter det självbetitlade debutalbumet och uppföljaren "Wheels of Steel" släppte de 1980 "Strong Arm of the Law", som av många fans fortfarande anses som deras bästa platta. "Power and the Glory", från 1983 är dock det album som sålt allra bäst med mer än 1,5 miljoner sålda ex världen över.

Nytt album ute

Två av originalmedlemmarna är fortfarande med i bandet: sångaren Peter "Biff" Byford och gitarristen Paul Quinn. Senast de spelade i Sverige var förra sommaren, då man kunde se dem under Sweden Rock i Sölverborg samt på festivalen Skogsröjet i Finspång.

Saxon räknas som ett av de främsta livebanden inom heavy metal-genren och har influerat band som Metallica, Megadeth, MötleyCrue, Sodom, och Pantera.

De släppte tidigare i år sitt 22:a album, "Thunderbolt", som fick fina recensioner och som även har fått ge namn åt den pågående turnén. Den 28 september är det dags för Trollhättan att ta emot Biff & Co när Thunderbolt Tour angör Folkets hus. Med sig som support har de Y & T.