Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Videon är Gunnars passion

Musikvideon som konstform är en relativt ny företeelse. Men dess historia är färgsprakande och innehåller många vindlingar. I morgon kommer professor Gunnar Ström till Trollhättan för att presentera tidernas häftigaste musikvideor.

Gunnar Ström är professor vid Volda universitet i Norge och han har arbetat mycket med film, bland annat animationer.

Han har också närt ett mycket stort musikintresse sedan barnsben.

– Rocken har varit min hobby, filmen mitt jobb, säger han.

Och i musikvideons värld förenas de båda konstformerna.

Videon fick äran

Som 12-åring 1967 såg Gunnar den banbrytande promotionfilmen till The Beatles "Strawberry fields forever" på tv och hänfördes.

– The Beatles hade kommit ut med en ny skiva men slutat turnera och så kom man med den här filmen, som faktiskt gjordes av svensken Peter Goldman.

Det skulle dock dröja några år innan musikvideoföreteelsen som sådan tog riktig fart.

– "Bohemian Rhapsody" med Queen var en sensation när den sändes på Top of the pops i BBC, som egentligen inte ville visa videor. Det är en fantastiskt bra låt, men videon fick äran för succén, säger Gunnar.

80-talet – den gyllene eran

Queens mästerverk och den monumentala framgången i tv banade väg för andra artister att presentera sina singlar i kombination med bilder. Det gyllene årtiondet för musikvideon kom att bli 80-talet.

Gunnar menar att experimentlustan då var stor, nya grepp provades friskt eftersom formatet var så behändigt och det inte fanns inte någon hejd på kreativiteten. 1989 släppte Gunnar en bok i ämnet musikvideor och det omfattande arbetet med denna tog sin tribut.

Samtidigt kände han att utvecklingen stagnerat.

– Allt blev för kommersiellt, det blev mer massproduktion över det hela och de spännande filmskaparna miste intresset. Själv var jag efter arbetet med boken så trött på musikvideor att det dröjde lång tid innan jag kunde titta på sådana igen.

Nytändning

Det var först i mitten av 90-talet som Gunnar Ström orkade bry sig igen, och han menar att konstformen fått en nytändning under de senaste 15 åren.

Under besöket i Trollhättan kommer han att berätta om musikvideons historia, och visa exempel på egna favoriter.

– Dessutom har jag en analysmodell som jag utvecklat själv och den kommer jag att presentera.

Finns det en framtid för musikvideon?

– MTV är inte längre den viktigaste kanalen, nätet och till exempel Youtube har övertagit den rollen sedan länge. Men teknologins utveckling har gjort att så många fler har möjlighet att uttrycka sig. Nuförtiden är det många som både är musiker och filmskapare. Jag tror definitivt att musikvideon har en lysande framtid.