Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bild från Novemberfestivalen 2019, med Jonas Myrholm som värd.

Novemberfestivalen blir digital

Novemberfestivalen vägrar vika ner sig för coronapandemin, så nu blir festivalen digital med här och nu-känslan som högsta prio.
– Vi ska visa att det går att göra en digital festival riktigt häftig! säger festivalgeneralen Torbjörn Jackson.

Novemberfestivalen firar 25-årsjubileum och arrangörerna hade siktet inställt på en hejdundrande jubileumsfest i Trollhättans Folkets hus den 20 och 21 november.

Sedan slog pandemin till och gjorde alla stora folkfester omöjliga. I princip alla festivaler har ställts in eller skjutits upp, men Novemberfestivalen vägrade låta omständigheterna flytta på jubileumsupplagan.

– Vi insåg redan i våras att det kunde bli problem, så vi började planera ett digitalt spår parallellt med den vanliga planeringen. Det har aldrig funnits på kartan att ställa in! säger Torbjörn Jackson.

De avvaktade över sommaren för att se vad som skulle hända på coronafronten och då allt pekade på fortsatta restriktioner för stora folksamlingar, så togs beslutet i förra veckan. Novemberfestivalen 2020 blir digital.

– Vi har diskuterat olika varianter, även någon form av hybrid, men vi kom tidigt fram till att vi behöver lägga alla resurser på ett spår, fortsätter Torbjörn.

– Men även om festivalen blir digital så ska den ha här och nu-känslan, att man är med, precis som när man är på den fysiska festivalen. Så målet är att allt, så långt det går, ska vara live. Vi ska visa att det går att göra en digital festival riktigt häftig!

Livenerv

Festivalen sänds från Hebeteatern i Trollhättans Folkets hus. Besökarna får logga in sig på en festivalportal, där de tävlande filmerna och övriga programpunkter visas live. Inklusive en pampig invigning och prisutdelning. Och tanken är att man som tittare ska kunna interagera i det som sker, ställa frågor och så vidare.

Jonas Myrholm, som lett festivalen varje år sedan starten, finns självklart på plats och agerar programvärd tillsammans med Elin Jonsson.

– Förhoppningen är att vi även ska kunna köra alla föreläsningar live och att juryn också ska finnas på plats. Det blir en annan nerv i till exempel en prisutdelning om den sker live än om den är förinspelad.

De medverkande filmarna finns dock inte på plats den här gången, men Torbjörn & Co jobbar på olika varianter för att göra även den delen av prisutdelningen levande.

Publikrekord?

Filmfestivalen är öppen för alla att besöka och det går att se sändningarna gratis.

– Det kanske kan bli lite som med Melodifestivalen, att folk samlas någonstans och sitter och tittar tillsammans. Det kanske till och med blir ännu fler besökare än vi är vana vid. (skratt)

– Det är klart det är lite nerver med i spelet, för även om vi har gjort det här i 24 år så är allt nytt den här gången, men det är samtidigt väldigt lärorikt och en möjlighet att lära sig nyttja den teknik som finns. Kanske kan vi använda erfarenheterna för nya grepp även i framtiden.

Novemberfestivalen

Novemberfestivalen är filmfestivalen och mötesplatsen för Sveriges unga filmare.

20-21/11 2020 firar festivalen 25-årsjubileum. Den livesänds från Hebeteatern i Trollhättans Folkets hus via en särskild portal

Festivalen föregås av 19 regionala uttagningar och de bästa kortfilmerna går vidare till ”finalen” i Trollhättan.

Festivalen arrangeras av Trollhättans Stads verksamhet ”N3 - mötesplats för ung kultur” med stöd av Västra Götalandsregionen, Svenska Filminstitutet och Folkets Hus Kulturhuset.