Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Neil Young har ilsknat till på Spotify. Arkivbild
Neil Young har ilsknat till på Spotify. Arkivbild Bild: Rebecca Cabage/AP/TT

Spotify tar bort Neil Youngs musik

Neil Youngs musik kommer att tas bort från Spotify på rockstjärnans egen begäran. Han anser att streamingtjänsten sprider falsk information om covid-19.

I ett uttalande på onsdagen, lokal tid, meddelade Spotify att Neil Youngs musik kommer att tas bort helt. Musikern har tidigare kritiserat tjänsten för att ha spridit desinformation kring vaccin genom poddaren Joe Rogan.

"Vi beklagar Neils beslut att ta bort sin musik från Spotify. Men vi hoppas kunna välkomna honom tillbaka snart igen”, sade företaget i ett uttalande, enligt ABC News.

LÄS MER: Neil Young: Konserter är superspridare

Spotify: Har tydliga regler

I själva podcasten har Joe Rogan bland annat ifrågasatt nyttan med massvaccinering mot coronaviruset och haft med en intervjuperson som tidigare ska ha blivit avstängd från Twitter efter att ha spridit felaktig information om viruset.

Spotify har sedan 2020 exklusiva rättigheter till podcasten efter en affär på 900 miljoner kronor och har valt att inte kommentera några frågor som rör den.

Spotify säger att man har tydliga innehållsregler och att 20 000 poddavsnitt med koppling till covid-19 har tagits bort sedan starten av pandemin. De förklarade också att de har experter som granskar innehållet och tar bort information som skulle kunna innebära en fara för den allmänna hälsan.

LÄS MER: Uppgången av corona i avloppsvatten bruten

”Spotify sprider falsk information”

Neil Young kom med sin kritik i ett öppet brev tidigare i veckan och berättade att hans skivbolag Warner Brothers stod bakom hans beslut, även om det skulle innebära en stor ekonomisk förlust.

"Jag gör det här för att Spotify sprider falsk information om vaccin och potentiellt orsakar dödsfall bland dem som tror på desinformationen som sprids", skrev han.

Vidare förklarade han att det är många unga som är aktiva på Spotify och att ”de enklare kan hamna på fel sida av sanningen.”

”Ungdomarna tror inte att Spotify skulle presentera grovt opassande information, men de har tyvärr fel. Jag visste att jag skulle bli tvungen att försöka påpeka det”, skrev han slutligen.

Under natten mot torsdagen gick det fortfarande att lyssna på stjärnans låtar på Spotify i Sverige.

LÄS MER: ”Sorgligt att inte alla tar vaccinet”