Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Stjärnglans med Alicia Vikander i Göteborg

Alicia Vikander bjöd på sig själv under ett långt samtal på scen, berättade om valet av Oscarsklänning, att hon ser fram emot sin första semestervecka på fem år och att hon gått upp fyra kilo inför rollen som Lara Croft i Tomb Raider.

På den lilla intima biografen Roy på Avenyn ett stenkast från Götaplatsen, dök världsstjärnan Alicia Vikander plötsligt oannonserat upp strax efter sex på eftermiddagen. Snart steg hon upp på scenen för att ta emot Royalbiografens vänners årliga stipendium på 8000 kronor.

- Det var väl knappast för pengarna som du kom hit, skämtade biografföreståndaren Cornelia Bjurström som känt Alicia Vikander sedan födseln. Under tiden som ljussättare på Backateatern och kollega med Alicia Vikanders mamma Maria såg hon Alicia växa upp.

- När jag ringde till din agent för att fråga om du kunde komma hit så gick det först lite trögt, och då sa jag: Jaja Alicia kanske har blivit för stor nu för Göteborg. Men då svarade agenten "Nej då, inte Alicia." Dagen därpå hade Alicia skickat en lapp till agenten där det stod "Om Roy vill att jag ska komma så kan jag den 26 oktober." 

"Det är en prinsessdröm"

Alicia Vikander skämtade, pratade glatt om dit och datt och drog ner applåder. Någon i publiken ville veta hennes tankar kring vad hon skulle ha på sig när hon fick veta att hon blivit Oscarsnominerad.

- Det är en prinsessdröm. Det är inte på riktigt. Jag sitter och nyper mig själv i armen. Men sedan kommer jag på att mitt krav är att jag ska kunna dansa, och vill att klänningen ska vara ganska kort så att jag slipper snubbla i några trappor, säger Alicia Vikander som spelade in Jason Bourne-film i Las Vegas då hon nåddes av Oscars-beskedet. 

- Det var ganska galet. Men det var tur att vi var just i Vegas för där är det inte så konstigt att dricka champagne halv fem på morgonen, som klockan var när de ringde.

På Oscarsbiografen var också Alicia Vikanders föräldrar, och en mängd gamla vänner, lärare och kollegor. 

Samtalet kom att handla mycket om Alicia Vikanders drivkrafter, vikten av självständiga val och inspirationen hon fått av favoritregissörer och skådespelare som Wim Wenders, Michael Haneke, Lars von Trier och Isabelle Huppert.

- Mamma introducerade mig för Wim Wenders filmer och nu har jag själv spelat in en film med honom, Submergence, som kommer ut nästa år.  Det var fantastiskt stort.

Utegångsförbud på grund av vargar

Yrket har tagit henne till en mängd underbara platser, nu senast Nya Zealand. En del strapatser har det förstås också blivit. Som när hon spelade in Anna Karenina, rollen som blev hennes stora internationella genombrott, i Ryssland, det 38 grader minus och det inte fanns några toaletter. 

- Vi i teamet fick utegångsförbud för att det fanns vargar i närheten! Men under inspelningen fick jag se hisnande miljöer jag aldrig tidigare hade trott att jag skulle få se.

På frågan hur hon väljer sina roller, vilka kriterier som känns viktiga, svarar Alicia Vikander att hon helst vill undvika att hamna i samma fack, och att utmaningen är att ständigt förnya sig. Och att hålla fast vid vänner och sammanhang som känts viktiga.

- Jag söker intuitivt och känner efter när jag läser manus. Fastnar jag så fastnar jag direkt de första 10-15 sidorna. Då finns där också en rädsla. Jag ska känna mig rädd, nervös men också exhalterad. Då tackar jag ja. Sedan handlar det också om vem som står vid rodret.

Har gått upp fyra kilo - tränar för fullt

Att Alicia Vikander härnäst ska göra en ny version av Angelina Jolies klassiska roll som Lara Croft i actionfilmen Tomb raider förvånade nog en och annan.

- Ja, jag tror att jag ville överraska. Jag spelade själv spelet Tomb raider i slutet av 1990-talet. Angelina Jolie är ju en ikon och min första tanke när jag erbjöds rollen var: Varför göra detta igen? Men det gjordes en ny variant av spelet 2013. Lite i samma stil som de nya Dark Knight-filmerna så finns där en ambition att ta tillbaka originalhistorien. Lara Croft har inte lika korta shorts längre. Hon är en ung arbetande tjej i London och det är nog inte där de flesta tror att hon ska befinna sig...säger Alicia Vikander och ler. 

Inför rollen har hon gått upp fyra kilo och nu tränar för fullt.

- Jag lyckades göra mitt livs första pull up till exempel, nu i veckan.

Efter samtalet var det dags för Oscarsvinnaren att mingla med publiken och få sig en "riktig svensk fika". Sedan blev det smygpremiär av filmen Fyren mellan haven där Alicia Vikander spelar mot pojkvännen Michael Fassbender.