Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tobbe har hittat ord som berör

Han ogillar att stå i centrum, älskar The Beatles och beskriver det senaste boksläppet som ”att fylla år gånger 180”. Vi träffar vänersborgaren Tobbe Möller som fått ordentlig fart på sitt skrivande.

– Mäktigt, överväldigande och samtidigt ångest men på en bädd av glädje, säger Tobbe när han beskriver det boksläppsmingel som nyligen anordnades i samband med releasen av hans andra novellsamling, ”Som om vi kände varann”.

För även om han inte vill något hellre än att de egna orden ska spridas till en vid krets är han som person inte särskilt intresserad av att befinna sig i centrum.

– Det är min stora akilleshäl, tycker det är jobbigt att stå i strålkastarljuset och ha ögonen på mig. Kanske är det någon form av Jante, säger han och skrattar.

Vänersborgaren Tobbe Möller är 44 år, jobbar som stödassistent på ett gruppboende och har alltid haft en kreativ ådra. Det började med musiken.

– Det var det klassiska med att starta band innan man kunde spela, lära sig några punkackord och köra på i en kompis garage, säger Tobbe som så småningom syntes och hördes i punkband som Ruska tupp och Scrotum.

Musiken har han alltid haft med sig i olika omfattning, och produktionen av egna låtar har följt med sedan tiden med kassettband till de digitala dagarna.

– För mig är det perfekt att sitta hemma och spela in och har man en talang känns det som en plikt att använda den. Att stå på scen var ett helvete, var tvungen att vara full för att klara det. Kanske därför det lät som det lät, säger han och skrattar.

– Musiken jag håller på med nu är ganska melodisk, är ett Beatlesfreak och tycker att de är outstanding. Sen har själva energin i min musik lite rester av punken.

På senare år är det dock en annan konstform som tagit allt mer plats i Möllers liv.

Tobbe har alltid varit intresserad av att skriva och 2012 tog uttrycket sig en ny form.

– Jag började skriva lite grejer på Facebook, folk uppskattade det och jag lydde mer eller mindre order och startade en blogg. Sen skulle jag och min fru åka till Kreta och jag tänkte ta lite anteckningar under resan och skriva något roligt. Men det blev inte roligt utan snarare hände det en del tråkigheter. Ingen katastrof så, men det var ingen komedi, berättar han.

Tobbe bestämde sig för att ändå göra något av materialet.

Det visade sig bli ett lyckodrag.

– Jag skrev som det var och det blev totalt tvära kast mellan humor och allvar. Jag går själv igång på sånt och tycker om när läsaren blir lite osäker och inte vet om den skratta eller gråta. Det var tillräckligt många som blev berörda av den historien att jag bestämde mig för att fortsätta skriva.

Det ledde fram till att han gav ut novellsamlingen ”Alla ska duscha”, som fick ett fint mottagande och bland annat ledde till att han nominerades till kulturpriset Kommunalarnas och även till ett pris som Studieförbundet Vuxenskolan delade ut.

Förvisso vann han ingetdera, men det var ändå någon form av erkännande.

– Till Vuxenskolans pris var jag den ende egenutgivaren som var nominerad och det kändes roligt. Men jag visste faktiskt inte att jag var nominerad förrän tävlingen redan var avgjord, haha.

Nu är Tobbe aktuell med färska boken ”Som om vi kände varann”, även det en novellsamling.

– Det här är en mycket bättre bok, den är stenhårt redigerad och jag har blivit bättre på att skriva och att undvika vissa fällor man kan gå i som nybörjare. Den här gången finns det en röd tråd, temat är relationer. Det kan till exempel handla om att leva med en person man tror sig veta vem det är, fast det inte alls är så, berättar Tobbe.

– Jag har försökt representera olika sorters relationer, inte bara kärlek. Och det finns alltid svart humor med i bilden.

Han är just nu är mitt uppe i nästa projekt.

– Det är en roman som handlar om en författare som fejkar sin egen död för att se vad som händer med hans egen berömmelse. Får se om jag får till det och ger ut boken, säger Tobbe och fortsätter:

– Om jag får drömma fritt är det att skriva på heltid och kunna försörja mig och min familj. Jag kommer i vilket fall som helst alltid att skriva i rent terapeutiskt syfte. Jag har alltid en massa funderingar i huvudet och går det att dra nytta av den förbannelsen är det bara bra.