Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Triss i Oscarschanser för Film i Väst

TTELA-land kan vinna en Oscar i år! En av filmerna med vinstchans är en internationell succé inspelad i Trollhättan, Vänersborg och Vargön. Film i Väst jublar dessutom över ytterligare två chanser på filmvärldens mest prestigefyllda pris den 25 april.

Filmen det främst handlar om är danske Thomas Vinterbergs ”En runda till” (”Another round”), en film som redan hyllats och prisats flerfaldigt runtom i världen.

”En runda till” är samproducerad av Film i Väst och dessutom inspelad i såväl Trollhättan som Vänersborg och Vargön.

När Oscarsnomineringarna offentliggjordes under måndagen fanns ytterligare en av Film i Västs samproduktioner med på listan. Det handlar om tunisiska Kaouther Ben Hanias film ”The Man Who Sold His Skin”, som liksom Vinterbergs rulle är nominerad i kategorin bästa International Feature Film.

Och inte nog med detta: Thomas Vinterberg är dessutom nominerad även i kategorin Bästa regi.

– Vi är stolta och glada som samproducenter och gratulerar Thomas Vinterberg och Kaouther Ben Hania till denna framgång. Två filmer som både vunnit tittarnas och festivalens hjärtan kommer nu att slåss om ett av världens mest prestigefulla priser, en Oscar, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

– Vi riktar också en extra hälsning till den fantastiska regissören, Thomas Vinterberg, Vi håller tummarna den 25 april!

Internationell succé

”En runda till” är Thomas Vinterbergs fjärde film i samarbete med Film i Väst. Tidigare har han gjort ”Kollektivet” (2016), inspelad i Trollhättan, ”Jakten” (2012), som även den blev Oscarsnominerad, och ”It’s all about love” (2003), inspelad i Trollhättan.

Hans senaste film fick kvalitetsstämpeln Cannes 2020 Label förra våren, vann fyra European Film Awards, har setts av drygt 805 000 personer på hemmaplan i Danmark, nominerades till Golden Globe och till fyra brittiska Bafta, den vann Publikens pris vid Göteborg Film Festival och så sent som i helgen vann ”En runda till” det franska filmpriset César.

Huvudproducent för filmen är Zentropa Productions och i huvudrollerna ser vi Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe. Manuset har Thomas Vinterberg skrivit tillsammans med Tobias Lindholm.

Prisat samarbete

Kaouther Ben Hanias ”The Man Who Sold His Skin” är även den hyllad på många olika håll och vann till exempel två priser i sektionen Orizzonti Concorso vid Venedigs filmfestival.

Även regissörens förra film, ”Skönheten och odjuren”, var en samproduktion med Film i Väst.