Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TTELA tipsar: Massor att göra för alla

Känner du julstress? Då kan du behöva koppla av med annat en stund. Vill du ha tips på något att göra, så scrolla neråt!

Det är likadant varje år. Det blir fler och fler evenemang att välja bland, ju närmare advent och jul vi kommer.

I år är det dessutom lite extra mycket eftersom många fick skjuta upp det mesta på grund av pandemin förra året. Det finns ett sug och en längtan hos både arrangörer och publik att återuppta traditionerna om än, det ska betonas, under coronasäkra former och med covidpass där så krävs.

Den kommande helgen och veckan är inget undantag. Det finns massor att välja på om man vill hitta på något, oavsett hur gammal man är och oavsett vad man gillar. TTELA ger dig tips om en del av allt, det är bara att scrolla vidare här.

Trevlig helg!

Bild: Anna Tärnhuvud
Bild: Anna Tärnhuvud

FÖREDRAG: Ellen Mattson


TORSDAG 2
december
Plats: Equmeniakyrkan, Vänersborg

Ledamoten i Svenska Akademien (stol nummer 9) Ellen Mattson (född och uppväst i Uddevalla) berättar om sitt författarskap, där hon ofta berör ämnen som ensamhet och gemenskap. Hon är just nu aktuell med boken ”Den svarta månens år”.
Bild: Leif R Jansson / SCANPIX
Bild: Leif R Jansson / SCANPIX

GLÖGGMYS: Boktips och quiz


Fredag 3 december
Plats:
Stadsbiblioteket, Trollhättan

Det bjuds på glögg och pepparkaka i bibliotekets scenrum, där personalen också har laddat med både quiz och boktips för den som är sugen på det till glöggen.

KONSERT: Linda Gail Lewis


Fredag 3 december
Plats:
Café Gula Huset, Brålanda

Hon är lillasyster till en av rockens levande legender, Jerry Lee Lewis, men har framförallt en alldeles egen, stark karriär som musiker och artist. Hon fortsätter det internationella spåret i Brålanda efter förra veckans brittiska gästspel. Nu blir det rock’n’roll driekt from United States of America.

KONST: Håkan Johansson


Fredag till söndag 3-5 december
Plats:
Vänersborgsgruppen

Håkan Johansson ställer ut sina akvareller hela helgen.

JULKONSERTER


Fredag - söndag 3-5/12
Plats: Se nedan!

Julkonserterna duggar tätt. Här är några av helgens begivenheter.
3/12 Fors kyrka, Sjuntorp, 5/12 Vargöns kyrka med efterföljande Adventsfest och Klanger i juletid, Väne-Åsaka kyrka.

TEATER: Ex


Fredag 3 december
Plats:
Hebeteatern, Trollhättan

Helena af Sandeberg, känd från många film- och tv-roller, står på Hebeteaterns scen i Riksteaterns företsällning ”Ex”. Den beskrivs som ”en psykologisk dramakomedi om den till synes perfekta familjen”.
Bild: Jonas Myrholm
Bild: Jonas Myrholm

BANDY: IFK Vänersborg - IK Tellus


Fredag 3 december
Plats:
Arena Vänersborg

Vänersborgs blåvita iskrigare letar vidare efter ett stabilt vinnarspår. Förhoppningsvis hittar de det i matchen mot IK Tellus från Stockholm.

DANSPERFORMANCE: Wing It


Fredag och lördag 3-4 december
Plats:
Galleri3, Vänersborgs

Benedikte Esperi och Lisa Larsdotter Petersson bjuder på dansperformance. De har båda jobbat såväl nationellt som internationellt och har nu skapat det gemensamma projektet 10-21 WING IT. Under dess vingar jobbar de med ögonblicklig komposition genom improvisation som scenkonstform.

KONSERT: Joint Forces


Fredag 3 december
Plats:
Backstage, Trollhättan

Fredag kväll bjuder på lite hårdare och mörkare tongångar från underorden. Eller åtminstone från rockbaren en halvtrappa ner på Kungsgatan. Backstage mönstrar en trio dödsmetallband på scenen, där publiken får se och höra Envig, Creeping Flesh och SlaughterCoffin.

JULSHOW: Christmas Rhaposdy – A tribute to Queen


Fredag 3 december (premiär)
Plats: Apollon, Folkets hus, Trollhättan

Årets julbordsshow i Trollhättans Folkets hus innehåller två delar. Om man undantar maten, vill säga. Det blir dels standup med ständigt unge Lennie Norman, dels en hejdundrande tribute till Queen med mästersångaren Magnus Bäcklund bakom huvudmikrofonen. Showen ges även 4, 9 och 11 december.

FÖREDRAG: Blågula Hjältar


Lördag 4 december
Plats:
Lilla Nova, Innovatum, Trollhättan

Alhaji Jeng, tidigare stavhoppare i världsklass, har gjort succé som expertkommentator i SVT:s friidrottssändningar. Tidigare i år gjorde han också den uppmärksammade tv-serien, där han reste runt och träffade svenska idrottare som upplevt rasism och kränkningar i olika former. Nu tar Alhaji med sig fotbollsspelaren Madeleine Janogy och handbollsspelaren Loui Sand till Trollhättan för att snacka vidare om dessa viktiga frågor live.

FÖREDRAG: Charlotta Beyonce Björck


Lördag 4 december
Plats:
N3, Trollhättan

N3 Creative Studio presenterar humoristen och konstnären Charlotta Björck i en exklusiv föreställning med efterföljande publiksnack, lett av ungdomarna bakom podden "Hur hamnade jag här?!". Charlotta utlovar ”sina bästa hits, allmänt gnäll, primalskrik och en del beats” när hon ställer sig på scen med delar av sin humorshow ”MAMAGOALS osv”.

KONSERT: Juljam


Lördag 4 december
Plats:
Kulturbaren, Folkets hus, Trollhättan

Trollhättans Jazzförening avslutar traditionsenligt säsongen med en jamsession, där alla är välkomna att anmäla sig för att sjunga eller spela. Kapellmästare och den som håller i trådarna är gitarristen Per Orvang.

BÖCKER: Dalslandslitteraturens dag


Lördag 4 december
Plats:
Tingshuset, Mellerud

På Dalslandslitteraturens dag samlas författare från Dalsland och andra med anknytning till landskapet. Det blir bokbord och ett antal miniseminarier och bland deltagarna finns författare som skriver skönlitterärt och andra som har hembygdshistoria som sitt tema.
Bild: Erik Simander/TT
Bild: Erik Simander/TT

KONSERT: Sweden Symphony Orchestra med Andreas Weise


Lördag 4 december
Plats:
Hebeteatern, Trollhättan

Winterfest är rubriken på Trollhättan in Concerts andra arrangemang i Hebeteatern. Succépremiären följs nu upp av konsert med Ulf Wadenbrandt och hans SSO som denna gång gästas av Andreas Weise. En hel del musik med jul- och vinteranknytning utlovas.

SPEL: Brädspelsmania X


Lördag 4 december
Plats:
Högskolans restaurang Västan, Trollhättan

Spel i Väst är tillbaka efter coronastoppet och arrangerar ännu en dag dedikerad till brädspel i olika former. Förutom både kända och nya spel att testa blir det en rad aktiviteter under dagen, som till exempel besök av skaparna av ”Terraforming Mars”, som även har med sig helt nya spel, och turnering med High Society.

JULKONSERT: The Hebbe Sisters och Duo Sentire


Lördag 4 december
Plats:
Kulturbruket på Dal, Mellerud

En strålande jul kallas konserten med de tre värmländska systrarna i The Hebbe Sisters och Duo Sentire. Den talangfulla familjen presenterar en stämningsfull kväll i julens tecken och för alla åldrar med såväl sång och musik som dans.
Bild: Christian Flodin
Bild: Christian Flodin

JULTRADITION: Tomtetåget


Lördag 4 december
Plats:
Brålanda

De är tillbaka. Tomtarna i Brålanda är redo för ännu ett år med Tomtetåget och familjedagen som firats sedan 1952. Visste ni förresten att Tomtetåget kom med i Guinness Rekordbok 2002? Förutom alla tomtar blir det julmarknad, tävlingar och underhållning.
Bild: Jerry Lövberg
Bild: Jerry Lövberg

DANSBAND: Allstars


Lördag 4 december
Plats:
Träffen, Båberg

Allstars spelar upp till dans och ger alla danssugna att dansa av sig både pepparkakorna och glöggen.

KONSERT: The Quill


Lördag 4 december
Plats:
Backstage, Trollhättan

Mönsteråsrockarna The Quill utsågs förra året till sin hemkommuns kulturpristagare. De har spelat sig fram genom tillvaron i 25 år och har släppt nio fullängdare. Hårdrockarna har gästat Backstage tidigare och kommer nu tillbaka på ett efterlängtat återbesök.
Bild: Johan Engqvist
Bild: Johan Engqvist

Konst: Johan Engqvist


Lördag 4 december (vernissage)
Plats:
Vänersborgs konsthall

Vänersborgssonen Johan Engqvist har vernissage för sin första stora utställning i hemstadens konsthall. Han har kallat utställningen ”Ornamentering” och den kan beskådas i konsthallen till den 15 januari.

Musik: Vänersborgs Kammarmusikfestival


Lördag & söndag 4-5 december
Plats:
Folkets hus, Vänersborg

Old Ox bjuder på klassisk musik i världsklass under Vänersborgs Kammarmusikfestival i helgen. Gästande musiker är av absolut internationell toppklass och publiken får se och höra Pieter Wispelwey, cello,
Massimo Quarta, violin
, Alissa Margulis, violin
, Per Nyström, cello
, Håvard Gimse, piano
, Hartmut Rohde, viola
, samt unga artister från nätverket YOMA (Young Musicians Academy).

GYMNASTIK: NIF-gymnasternas uppvisning


Söndag 5 december
Plats:
Arena Älvhögsborg, Trollhättan

"Äntligen blir det fest!" Så heter årets upplaga av NIF-gymnasternas traditionella och alltid lika uppskattade uppvisning i ”Borgen”.
Bild: Trollhättans Naturskyddsförening
Bild: Trollhättans Naturskyddsförening

FRILUFTSLIV: Adventsvandring till Grinnsjötorp


Söndag 5 december
Plats:
Hunneberg (start Prästeklev)

Ännu en tradition så här i december. Adventsvandringen startar vid Prästeklev och går till Grinnsjötorp, där det vankas kaffe, glögg och pepparkakor. Och vill man grilla så går det också bra.
Bild: Maria Johansson
Bild: Maria Johansson

JULMARKNAD


Söndag 5 december
Plats:
Storgatan, Trollhättan

Närproducerat, julmusik, tomtemor, får, häst och vagn och Sociala kören. Allt är ingredienser i Storgatans julmarknad, en populär tradition i Trollhättans centrum.

KONSERT: Vänersborgs Eminenta Storband med Jonas Torrestad


Söndag 5 december
Plats:
Vänersborgs teater

Förra veckan regerade Sinatra i Trollhättan, nu är han redo att även inta Vänersborg. Musikaliska julklappar med Sinatra-tema delas ut av Vänersborgs Eminenta Storband och Jonas Torrestad.
Bild: Joachim Flodin
Bild: Joachim Flodin

JULPYSSEL


Tisdag 7 december
Plats:
Kyrkans hus, Sjuntorp

Sugen på lite julpyssel? Här kan hela familjen samlas och pyssla ihop.
Bild: Ann-Charlott Öberg/Vänersborgs museum
Bild: Ann-Charlott Öberg/Vänersborgs museum

LUCIA: Musikskolan Vänersborg


Onsdag 8 december
Plats:
Vänersborgs museum

Lucia och hennes tärnor från Vänersborgs musikskola brukar lussa i museets traditionsrika lokaler från 1800-talet. Nu kommer de tillbaka för att fullfölja traditionen.
Bild: Jonas Myrholm
Bild: Jonas Myrholm

ISHOCKEY: VHC - Hisingens IK


Onsdag 8 december
Plats:
Brätte Ishall, Vänersborg

VHC skrinnar fram i hockeytvåan och tar närmast emot Hisingens IK.

KONSERT: Pernilla Andersson


Onsdag 8 december
Plats:
Hebeteatern, Trollhättan

Vintersånger från Garbo - och från Pernilla Andersson. Finstämt och humoristiskt när hon ger röst åt julens olika sidor i både tal och ton.