När Martin Berggren väl fick vård ansåg läkarna att det var mycket märkligt att SOS Alarm vägrade skicka ambulans.
När Martin Berggren väl fick vård ansåg läkarna att det var mycket märkligt att SOS Alarm vägrade skicka ambulans.

Nekades ambulans – kunde förblött

Martin Berggren skar av två artärer i fingret – men SOS Alarm bedömde inte läget som akut och hänvisade till sjukresetaxi. Där var väntetiden 34 minuter. – Läkaren sa att jag hade kunnat blöda ihjäl, säger Martin Berggren.

ANNONS
|

Martin Berggren höll på att sätta in en ny diskmaskin hemma i Mellerud när olyckan var framme en lördag i slutet av juni. Han skulle skära i en slang, men slant och skar ett djupt snitt i fingret med sin morakniv.

– Det började blöda rejält.

Han lindade in handen i en handduk och gick ut på uppfarten för att ringa SOS Alarm.

– Jag gick ut, utifall att jag skulle tuppa av. I värsta fall får jag stoppa random bil, tänkte jag, säger Martin Berggren som bor ensam.

Bara sittande

När han kom fram till en larmoperatör fick han höra att det inte fanns några lediga ambulanser med liggande transport och fick frågan om det skulle gå bra med en sittande transport.

ANNONS

– Jag sa att det inte spelar någon roll om jag sitter eller ligger ner. Jag ville bara bli hämtad, berättar Martin Berggren.

Då hade han blött igenom två handdukar.

Under tiden som Martin Berggren pratade i telefon gick två kvinnor förbi som hjälpte honom att lägga förband. De försökte också få SOS Alarm att förstå allvaret. Men ingen ambulans kunde komma.

I stället fick han ett telefonnummer att ringa, till vad vet han inte riktigt, men förmodligen sjukresetaxi. Men där var telefonkön 34 minuter och så länge kunde Martin Berggren inte vänta. Räddningen blev en anhörig som kunde köra in honom till Dalslands sjukhus.

– Där fick jag stelkrampsspruta och smärtstillande och en remiss till Uddevalla.

Mer skadat

I Uddevalla lades fingret om och läkaren kunde konstatera att Martin Berggren hade skurit av sig två blodkärl och ett ledband på undersidan. Han har också opererats på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för att sy ihop nervtrådarna i fingret.

– De sa att det skulle ta 40 minuter, men när jag låg inne för operation sa de att jag fick lägga på det dubbla. Fingret var mer skadat än de trodde, säger Martin Berggren.

Enligt läkarna skulle Martin Berggren ha haft ambulanstransport till sjukhuset, berättar han.

ANNONS

– De tyckte att det var väldigt konstigt att jag inte fick ambulans. Om jag inte hade haft någon som lagt förband hade jag kunnat förblöda.

Nu tänker han anmäla SOS Alarm.

– Jag skulle vilja ha en förklaring till varför de inte ansåg att jag behövde ambulans. Om inte jag behövde, när behöver man ambulans då?

Okända kvinnor

Vården Martin Berggren till slut fick, har han dock inga klagomål på.

– Jag har fått mycket bra vård. Man märker att det finns kompetent personal.

Han är också mycket tacksam för de två kvinnor som stannade och hjälpte honom.

– Jag blev lättad när tjejerna kom. Jag vet inte vilka de är, men jag skulle vilja tacka dem.

Nu väntar flera månader av rehabilitering för Martin Berggren.

– Jag har fått övningar och ska på flera återbesök på Sahlgrenska. Vissa rörelser gör ont och det värker i fingret. Jag har det här på dagen och sedan har jag ett annat förband på natten. Det är väldigt lätt att senorna går av igen, berättar han och visar den inpaketerade handen.

Under tiden är han sjukskriven i åtminstone tre månader. Om fingret blir helt återställt vet han inte.

– Det tar ett år innan nervtrådarna läker ihop, först då kan läkarna säga något.

ANNONS
  • För ihop sårkanterna, om det går, och tryck mot såret.
  • Håll den blödande kroppsdelen högt, ovanför hjärtat.
  • Gör ett tryckförband, med gasbinda, handduk eller något annat tyg, som du lägger mot såret, och linda om med till exempel en halsduk.
  • Om det blöder så att det sprutar eller pulserar ur såret kan det vara en pulsåder som skadats. Då är det viktigt att den som blöder snabbt får vård. Ring 112.
  • I absoluta nödfall, om det inte slutar blöda från ett sår på en arm eller ett ben, kan du snöra av blodtillförseln. Det gör du genom att knyta ett skärp eller en halsduk ovanför skadan. Tryckförbandet får inte sitta mer än 20–30 minuter.
  • Om man blöder kraftigt kan man svimma eller drabbas av chock. Tecken på chock är bland annat snabb puls som blir oregelbunden, gråblek och kallsvettig hud, rastlöshet som går över i slöhet, kalla händer och fötter, gäspningar på grund av syrebrist.
  • Källa: 1177.se

    ANNONS