NHL-spelarna drömmer om OS 2022

I Pyeongchang-OS lyste NHL-spelarnas stjärnglans med sin frånvaro. Till Peking 2022 är det alltjämt mycket osäkert – men klart är vad spelarna vill.

ANNONS
|

I fem raka OS, mellan 1998 och 2014, hade NHL speluppehåll vilket möjliggjorde för de bästa spelarna att representera sina nationer under den olympiska fanan. Men trots segdragna förhandlingar kunde inte parterna NHL, Internationella ishockeyförbundet (IIHF) och Internationella olympiska kommittén (IOK) enas om ett nytt avtal varpå turneringen i Pyeongchang tidigare i år genomfördes utan NHL-närvaro.

Det är förvisso 3,5 år till nästa vinter-OS, i Peking – men NHL-spelarnas vara eller inte vara i OS är en konstant brännhet fråga. Det har förekommit spekulationer att IIHF har som ett av fyra tänkbara alternativ att helt slopa ishockeyn på herrsidan i Peking, eller att endast spelare som är 23 år eller yngre – likt herrfotbollen på sommar-OS – ska deltaga.

ANNONS

"Klart man vill vara med"

Hur saker kommer att se ut i Peking återstår att se. Men vad NHL-stjärnorna själva önskar att se där, och även inför framtida turneringar, rådde det ingen tvekan om när TT stämde av läget med flera av dem på en pressträff i Stockholm.

- Det klart man vill vara med – det är inget snack om den saken. Men det är inte upp till oss, tyvärr. Vi får vänta och se hur det blir, sade Nashvilles Filip Forsberg.

TT: Vilken väg kommer man gå?

- Hoppas och tror att de kommer utnyttja den kinesiska marknaden med nästa OS. Om det är en engångsföreteelse eller inte vet jag inte, men jag hoppas och tror vi kommer vara med nästa gång.

"En av drömmarna"

Finländska superstjärnan Patrik Laine (Winnipeg):

- Det är en av sakerna som man vill göra innan man lägger av. För mig är det en av drömmarna, att få spela OS. Jag var för ung i Sotji (2014) och senast gick det ju inte. Men det är fortfarande många år kvar och mycket kan hända, förhoppningsvis får vi vara med – det skulle göra så att en av mina drömmar går i uppfyllelse.

ANNONS

Colorados lagkapten Gabriel Landeskog var med 2014, och tyckte det var "väldigt tråkigt" att inte få möjligheten i vintras.

- Jag tycker inte att OS är samma sak utan hockey, och ska det vara hockey så ska det vara med de bästa spelarna i världen.

- Jag hoppas att vi får åka 2022.

Sensationslaget Vegas skyttekung William Karlsson var inne på samma spår:

- Jag hoppas det löser sig så att folk från NHL kan spela. OS är en så pass stor turnering att de bästa ska delta, sade han.

TT
ANNONS