Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

För dagens jubilar Nicklas Foresti är tron en självklarhet och han är utövande sikh. Varken håret, som skyddas av turban, eller skägg får klippas, men det ska vara välvårdat.

Nicklas har funnit sin livsstil

Nicklas Foresti har varit troende hela livet och är i dag utövande sikh och anhängare till sikhismen. Nu tycker han det känns bra att fylla 40.

Sedan tre år är värmlänningen Nicklas Foresti vaktmästare och museitekniker på Lödöse museum med stor variation på dagens göromål.

– Det började med ett vikariat på sex månader och här trivs jag utmärkt – det är så mångfasetterat. Jag är i verkstaden och reparerar exempelvis armaturer och leksaker, tillverkar nya leksaker som svärd, jobbar ute i örtagården, bygger utställningar och ansvarar för bilparken.

Nicklas föddes i Karlstad och växte upp i Nordmark i Filipstads kommun. Redan på gymnasiet insåg han att han inte skulle kunna försörja sig där utan sökte sig mot Göteborg.

Facklig

– Jag fick jobb på en städfirma, var sedan i städbranschen i 13 år och har trivts med människorna. Jag har jobbat som städare på Scandinavium och Svenska mässan, det handlade inte om vanlig kontorsstädning utan jag körde truck, specialstäd och flyttningar, berättar Nicklas.

Under den här perioden var han också fackligt engagerad och har haft mängder av fackliga uppdrag som bland annat ordförande i fastighetsanställda för 400 fackligt anslutna och huvudskyddsombud. Nu har han inga uppdrag i politiken, men tidigare har han, för att nämna något, varit ersättare i kommunfullmäktige.

– Det var alldeles för mycket, telefonen var på jämt och det tog död på mitt första äktenskap. Jag läste på och kunde allt om alkoholism, migration, kommunen ... jag blev utbränd.

Nicklas blev sjukskriven i två månader och avsade sig allting. Efter att hans firma fick nytt kontrakt med klassisk kontorsstädning jobbade han istället en tid med fastighetsjour – ett tolvtimmarsjobb med rivning och nybyggnation samt underhåll av hissar för ett Stockholmsföretag.

– Sedan gick jag en yrkeshögskoleutbildning till fastighetstekniker på tre terminer.

Vegetarian

Efter det kom det där vikariatet på museet. Nu, fyra år utan fackligt arbete, har han åter så smått börjat som lokalt skyddsombud.

Nicklas är utövande sikh och anhängare till sikhismen. De flesta sikher är vegetarianer och det är också Nicklas.

– Mitt sikhiska namn är Jot Niranjan Singh. Jag har varit troende hela livet – trots att jag intalat mig att jag är ateist.

Han känner att Gud vetat hela tiden att han skulle komma dithän så småningom i sin tro. Nicklas gillar att det handlar om total jämställdhet, inga präster utan det krävs endast fem döpta sikher för att förrätta gudstjänst.

– Jag går till templet i Hammarkullen i Göteborg, det finns fyra-fem tempel i Sverige med 2 000-3 000 aktiva. Vi har ingen helig dag, men anpassar oss till verkligheten där flest är lediga på söndagar och då är gudstjänsterna på söndagar.

Nicklas berättar att för sikher är det hårt arbete som gäller, det är rent av förbjudet att inte arbeta för sitt kapital, man får inte tigga och turbanen är ett påbud.

– Inget hår eller skägg får klippas, så turbanen är för att skydda håret och skägget ska vara välvårdat så man har alltid en kam med sig.

Kam i turban

Nicklas visar kammen som sitter instucken i den gröna turbanen.

Det är nu ett och ett halvt år sedan han blev sikh och han känner att han hittat hem. Han hjälper ofta till i soppkök i Göteborg och han lider av den svåra fattigdom han möter hos bland annat romerna.

Nicklas är gift och tillsammans har de två hundar av rasen Staffordshire bullterrier. För två år sedan lämnade de Göteborg för att flytta in i det gamla huset i Nygård där de trivs.

– Huset har två meter till taket, det sparar man värmekostnad på. Jag grejar gärna i huset, men vet mina begränsningar och har respekt för den här ”gamla damen” som är över hundra år.