Nilsson visar OS-form – vann i Planica

Föll i Dresden. I Slovenien tog Stina Nilsson revansch. Svenskan vann finalen och visade prov på god OS-form.

ANNONS
|

Det blev en trio som gjorde upp om segern till slut: Stina Nilsson, Maiken Caspersen Falla och Kathrine Harsem. Men i sista backen satte Nilsson in nådastöten.

- Det har känts väldigt bra hela dagen. Jag tänkte att det inte skulle vara jag som drog iväg utan i stället utnyttja mina tekniska detaljer på upploppet, säger Nilsson till SVT.

Hon gled ohotad in på upploppet och stakade hem sin 15:e världscupseger och ett kvitto att hon blir farlig i OS, där sprinten avgörs i just klassisk stil.

ANNONS

- Jag hade det här som en liten genomkörare så jag känner att jag ligger i bra fas. Ska kolla med tränarna om det är något ytterligare jag behöver göra, säger hon till SVT.

Sedan lägger hon till:

- Just nu tycker jag att det var perfekt så det finns inte mycket att klaga på.

Anna Dyvik följde upp förra helgens femte plats i stadssprinten i tyska Dresden med att ånyo ta sig till final i den klassiska sprinten i Planica och blev också där femma. För Dyvik, som inte är OS-uttagen ännu, var det ett gott kvitto. Nu återstår det att se om den senaste tidens fina form tar henne till Sydkorea.

Peterson trea

Två svenska herrar tog sig också till finalen: Oskar Svensson och Teodor Peterson.

Där gick det inte att göra mycket åt vinterns obestridlige gigant Johannes Høsflot Klæbo som vann i överlägsen stil. Svenskarna fick göra upp om tredjeplatsen efter att också tappat Emil Iversens rygg. Den mer meriterade Peterson knep pallplatsen före unge Svensson

ANNONS

Det fortsätter att gå motigt för Calle Halfvarsson. Längdskidåkaren som börjat hämtat sig från sina magbesvär och visade gryende form i sprintkvalet, föll i kvartsfinalen.

Halfvarsson hade häng på kvalets segrare, norrmannen Johannes Høsflot Klæbo, men då snavade den otursförföljde svensken i den första utförskörningen och hans dag var över.

- Ena skidan fastnade i snön, det blev ett hugg och så föll jag, säger han till SVT.

- Klart det är tråkigt, det var andra gången jag faller i år, det är klantigt man ska stå på benen.

Jönsson ut i semi

För Emil Jönssons del så var det ett tag osäkert om han skulle komma till start eller inte i kvartsfinalen. Han drogs med kramp i låret under kvalet och tog sig som siste man vidare till finalpassen. Han kom till start i kvartsfinalen hade, men hade det kämpigt och slutade fyra i sitt heat.

ANNONS

- Jag ville köra och jag känner mig i form. Men när jag tog i så hugger det till, det är fruktansvärt frustrerande, sade Jönsson, som ändå gick vidare på tid, till SVT.

Det blev respass i semifinalen för svensken.

TT
ANNONS