Adam Pålsson rockar som Ted

Fansen dansar och skriker i Teaterladan. På scenen står – Ted Gärdestad. Eller rättare sagt Adam Pålsson. En nästan kusligt porträttlik Adam Pålsson. – Jag vill ju göra Ted rättvisa, säger han om sin roll i filmen om legendarens liv.

ANNONS
|

Inspelningsteamet har hunnit precis halvvägs i arbetet med "TED – För kärlekens skull" när de tar emot pressen i Trollhättans Folkets park. 20 dagar är avklarade, 20 återstår. Rutinerade regissören Hannes Holm och övriga som jobbar bakom kamerorna verkar ha läget under total kontroll. Alla, inklusive skådespelarna, ser avslappnade och glada ut. De verkar ha kul på jobbet, helt enkelt.

Det här är också dagen när huvuddelen av rollistan offentliggörs. Tidigare har vi bara vetat att det är Adam Pålsson som ska ikläda sig rollen som Ted Gärdestad. Nu vet vi också vilka han får omkring sig och där finns många välbekanta namn: Maria Kulle, Happy Jankell, Hanna Alström, Peter Viitanen, Lotta Ramel, Johan Hedenberg och Jonas Karlsson för att bara nämna några.

ANNONS

Som tur är (med tanke på hällregnet) äger dagens inspelningar rum under tak, i Teaterladan, där scenen är fylld av tidstrogna förstärkare och instrument. Och musiker i underbara scenkläder med utsvängda jeans och det hela. "Janne Schaffer" hanterar sin gitarr med sedvanlig bravur. Det är 70-tal och ur högtalarna strömmar "Sol, vind och vatten".

Som gammal inbiten Ted-diggare får man gnugga sig i ögonen när man ser killen i jeanskostym och med gitarren om halsen där uppe på scenen. Han ser verkligen UT som Ted Gärdestad, huvudrollsinnehavaren Adam Pålsson. Och som den seriöse skådespelare han är har han lagt åtskilliga timmar på att studera originalet in i minsta detalj.

– Jag har läst, lyssnat och studerat allt som finns, jag vill ju göra Ted rättvisa och har mer eller mindre tagit över hans röst, hans tal och hans mimik, förklarar den hyllade aktören, som senast haft stor framgång med tv-serien "Innan vi dör".

– Det är som om hela mitt liv har strävat mot att spela Ted, vi har gjort många liknande saker i livet. Musik och idrott, till exempel, och det har hjälpt mig, fortsätter Adam och förklarar att han "gör allt" i filmen.

Inklusive att spela tennis. Ted Gärdestad var ju en fena på det och mötte bland annat Björn Borg i ett par finaler under ungdomen, men fick stryk båda gångerna.

ANNONS

– Jag har fått slita mer med tennisen än musiken inför filmen, säger Adam.

Han har stor respekt för Teds musikaliska gärning och berättar att han ofta framfört Ted-låtar själv i olika sammanhang.

– På bröllop, på kräftskivor och senast på en begravning för bara några veckor sedan. Jag sjöng "Sol, vind och vatten" vid begravningen av en barndomsvän som tyvärr gått bort.

– Men det är ju så det är med Ted. Han är en del av oss svenskar på samma sätt som Taube. Han är jordgubbar, kräftskiva – sol, vind och vatten.

Till skillnad mot Adam gör de flesta av de övriga aktörerna i filmen roller där "facit" finns att tillgå, det vill säga människorna de spelar är fortfarande i livet. Adam avslöjar dock att han känner att ikonen är med i ett själsligt perspektiv.

– Två veckor in i inspelningen drömde jag att jag träffade Ted. Han verkade blyg och sa inte så mycket, men han log och verkade rörd över att det görs en film om hans liv. Det kändes som han la sin hand på projektet.

Ted Gärdestad skrev sina låtar ihop med storebror Kenneth, som stod för texterna. I filmen gestaltas brodern av Peter Viitanen, som ser rollen som den tyngsta han gjort karriärmässigt.

ANNONS

– Det är en fantastisk roll och jag är jätteglad över att få vara med i den här filmen. Ted är rätt mytomspunnen för mig och det är mycket jag inte visste tidigare. Som att Kenneth skrev alla texterna, till exempel.

– Men det är det som är lyxen i det här jobbet, att få dyka ner i nya saker. Och wow, vilken fantastisk story det här är!

Kvinnorna spelade en viktig roll i Teds liv. Under några år på 70-talet var han gift med Lotta Ramel, dotter till legendaren Povel, och hon finns med i filmen i dubbel bemärkelse. Och med några extra twistar på det dessutom.

– Ja, jag spelar min mamma mot mig själv – och mot min pappa, som i filmen är min man. Och så dessutom mot Ted, som jag var gift med. Snacka om schizofrent, säger Lotta med ett gapskratt.

Låt oss (åtminstone försöka) reda ut denna härva, så att alla hänger med. I filmen spelas Lotta Ramel av Happy Jankell. Lotta Ramel själv, som i verkliga livet var gift med Ted, spelar sin mamma Susanna, gift med Povel.

– Så jag är facit – och jag är en synpunktande människa så jag har haft synpunkter. de var kanske jätteglada när jag åkte hem från inspelningen, haha!

ANNONS

Lotta har varit vad hon själv beskriver som en researchkälla för filmen och slår fast att Adam är fantastisk i rollen som Ted.

– Och jag är så HIMLA glad att det är Happy som spelar mig!

Happy Jankell trivs med att ha facit på inspelningsplatsen.

– Det är förstås en märklig situation men en otrolig lyx för en skådespelare att kunna fråga den man spelar hur hon skulle ha gjort eller sagt i olika situationer.

Hon känner sig hedrad över att vara en del av teamet kring Ted-filmen.

– Det är fantastiskt att få vara med i ett sånt här fint projekt och ett projekt med en vision.

Happys egen relation till Teds låtar grundades, som för så många andra i yngre generationer, i skolan.

– Mamma spelade hans musik jättemycket hemma också. Det är väl näst intill oundvikligt som svensk att undgå Ted Gärdestad.

Hon listar snabbt sina tre favoritlåtar: "Snurra du min värld", "Fånga en ängel" och "För kärlekens skull".

– Den sjöng jag för min klass i femman. Sen gick jag ut på toaletten och grät. Jag varken ville eller vågade egentligen sjunga inför klassen, men var tvungen för att få godkänt i musik. Och det gick ju bra, fortsätter hon med ett leende.

ANNONS

Under 80-talet levde Ted ihop med Ann Zacharias. Hon spelas av Hanna Alström, som vi sett i mängder av film- och tv-produktioner. Nu har hon precis kommit hem från London efter att ha avslutat inspelningen av "Kingsman – The Golden Circle", som har premiär i september. Även hon känner sig hedrad över att vara med i filmen om Ted.

– Det känns väldigt stort för mig att få vara med i en film som betyder så mycket för Sverige, säger hon.

Hanna anländer till inspelningen samma dag som pressen har bjudits in och konstaterar med ett skratt att hon kanske egentligen borde ha jobbat "på andra sidan" just i dag.

– Det är första dan på jobbet för mig, bokstavligt talat, så jag borde nästan vara på er sida i stället och intervjua mina arbetskamrater.

Att spela en verklig person som finns i livet kan ha sina sidor och Hanna sticker inte under stol med att hon redan har fått en rad "goda råd" och förslag på hur hon borde gestalta Ann Zacharias.

– Men jag försöker hålla mig ifrån alla som har åsikter och synpunkter för att göra det jag ska som skådespelare: att tolka rollen på mitt sätt. Och jag är ganska bra på att sudda ut vad folk säger, haha!

ANNONS

När vi lämnar Teaterladan har solen visat sig några minuter. Då kommer en plötslig vindby och det börjar ösregna igen. Sol, vind och vatten ... Jag tror minsann att Ted sitter där uppe nånstans och håller sin hand över det hela, precis som Adam Pålsson sa.

Fakta: TED - För kärlekens skull

Handling: Berättar den sanna historien om Ted Gärdestad, en av de stora kompositörerna inom svensk populärmusik.

Regi: Hannes Holm

I rollerna: Adam Pålsson (Ted), Peter Viitanen (Kenneth), Maria Kulle (mamma Margit), Johan Hedenberg (pappa Arne), Happy Jankell (Lotta Ramel), Lotta Ramel (Susanna Ramel), Dan Johansson (Povel Ramel), Hanna Alström (Ann Zacharias), Jonas Karlsson (Stikkan Andersson), Edvin Bredefeldt (Benny Andersson), Gustav Orvefors (Janne Schaffer) samt Matti Carlsson, Teodor Boogh, Arvid Adrell och Stella Lagnefors (Teds band) med flera.

Producenter: Lena Rehnberg Cecilia Forsberg-Becker på StellaNova Film

Samproduceras av: Film i Väst, Nordisk Film, TV4 och Universal Music Publishing

Premiär: under 2017

ANNONS