När konstnären Sofia Rhedin från Vänersborg ställer ut sina tavlor i samband med Aurorafestivalen hamnar lokala musiktalanger i fokus.
När konstnären Sofia Rhedin från Vänersborg ställer ut sina tavlor i samband med Aurorafestivalen hamnar lokala musiktalanger i fokus.

Akryltavlor fångar rytm och ton på Aurorafestivalen

Aurorafestivalen och konstnären Sofia Rhedin har de senaste åren blivit riktigt goa vänner – så pass att årets festival nu kompletteras med en konstutställning där musiken och musikerna står i känsligt och rytmiskt blickfång.

ANNONS
|

Just rytmer, känslor och fängslande närporträtt är tre gemensamma nämnare när Sofia Rhedin gestaltar Aurora festivalen i konstform. Samtidigt som årets festivalmusiker intar Hebeteatern i Trollhättan kommer Sofia att ställa ut sina akryltavlor i Konstpoolen i anslutning till konsertlokalen med start den 14 augusti.

Och kopplingen mellan den klassiska musiken och konsten är egentligen ganska naturlig.

– Jag tycker att det känns så. Det finns väldigt många spännande likheter. Jag är själv inte musikalisk, men bilder har rytmer och ackord och känslan från musiken kan återfinnas i bilderna. Det är delvis så jag har tänkt när jag målat också, en del av mina tavlor är avbildningar av musiken. När du lyssnar på klassisk musik vandrar ofta tankarna iväg till platser eller upplevelser och de här platserna eller upplevelserna har jag försökt måla.

ANNONS

Mycket gemensamt

Sofia Rhedin är förutom konstnär även bildlärare på Tärnan i Vänersborg, och när hon besökte en konsertrepetition noterade hon att även pedagogiken inom musik och konst har mycket gemensamt.

– Det var så inspirerande att se hur läraren tränade eleverna så att det blev exakt rätt med tonerna, pauserna och känslan i olika delar av deras klassiska musikstycken. Läraren instruerade om hur just det partiet skulle spelas mjukt, starkt eller lättsammare osv. Detta påminde mig om när man sitter och arbetar med en del av ett ansikte till exempel och vill ha det exakt riktigt. Det tar ett tag innan man hittar var linjerna ska gå.

Lokala förmågor syns

Bland akryltavlorna som ska visas under Aurorafestivalen sticker ett gäng med musikerporträtt ut lite extra. Det är lokala förmågor och profiler, som exempelvis Aurorafestivalens konstnärliga ledare Per Nyström, som avbildats och Sofia har fått fram en speciell känsla och rytm.

Varje tavla domineras av endast två färger, exempelvis gult och lila, och musikernas spelande händer och ansiktsuttryck ger liv till målarduken.

– Jag tycker faktiskt att tavlan med Per är rätt bra. Och det tyckte han själv när han såg den, han blev väldigt nöjd. Det var skönt, för jag var hyfsat nervös när han skulle få se den.

ANNONS
ANNONS