Med Ewa Kupiec på piano och Rachel Roberts på viola framförs Rebecca Clarks Viola sonata.
Med Ewa Kupiec på piano och Rachel Roberts på viola framförs Rebecca Clarks Viola sonata.

Avskalad final på Aurora

Under den sista dagen för årets Aurora Winter Festival får publiken komma nära musiken i en avskalad och samspelt variant av musikfestivalen.

ANNONS

Det är knappt man kan tro att det är Hebeteatern man befinner sig inne på under förmiddagen på Aurorafestivalens grande finale. Man har skärmat av publikdelen av teatern och låter i stället besökarna sitta uppe på scenen för att komma så nära musiken som möjligt. Just närhet och intimitet är en röd tråd som går genom förmiddagens framträdanden.

– Vi vill skapa en annan atmosfär och skapa en akustisk förändring genom att skärma av lokalen och göra den betydligt mindre, säger Ola Larsson, general manager på Aurora Winter Festival.

Men senare under dagen planerar man att öppna upp scenen som vanligt för att kunna rymma de många besökarna.

ANNONS

Till skillnad från tidigare år har man valt att satsa på mindre spelgrupper som trior, kvartetter och kvintetter i stället för de stora symfoniorkestrarna.

– I det här lilla formatet kan man höra varje individ, vilket skapar en helt annan känsla som fångar in musiken på ett väldigt speciellt sätt, säger Ola Larsson.

Det är något som märks tydligt när Ewa Kupiec på piano och Rachel Roberts på viola tillsammans framför Rebecca Clarkes Viola sonata. Med enkla uttryck och ett finmejslat samspel uttrycker de precis det som författaren och journalisten Ulrika Knutson nämner i sinpresentation av Clarke: "Det svåraste av allt är det riktigt enkla."

Att intresset för Aurorafestivalen är så stort tror Ola Larsson delvis beror på att de satsar på högkvalitativa musiker, men också tack vare det stora sociala och lokala engagemanget.

– I och med att vi har jobbat med värdfamiljer under så många år har vi skapat en massa band mellan festivalens utländska musiker och de lokala trollhätteborna. Det har varit en viktig del tillsammans med att vi alltid satsar på god kvalitet i festivalen, säger Ola Larsson.

ANNONS