Boken stod i centrum

Skratt och allvar varvades när författarna själva fick berätta om sina böcker i torsdags kväll. Författarna, och variationen bland genrerna, engagerade den stora publiken.

ANNONS

Det var en stämningsfull publik som lyssnade till författarna inne på Vänersborgs teater under torsdagskvällen. Viveca Lärn rev ner många gapskratt med sitt lättsamma humoristiska sätt. Mer allvarliga nickar och medhållande hummanden var det när Ingrid Elfberg pratade om senaste romanen ”Monster”.

– Den innehåller många fascinerande sätt att ta livet av folk på, uttryckte konferencieren Håkan Lind det.

Temat i boken är mobbning, hämnd, hat, revansch – men också kärlek.

– Den är ganska brutal. Men jag frossar inte i våldet, säger Ingrid Elfberg.

Det var tvära kast på scenen. Carin Hjulström berättade om ”Kärlek sökes”.

– Hösten 2006 provade jag att nätdejta för första gången. Jag hade separerat från en 20 år lång relation. Alla sa att det var jätteenkelt att träffa någon på nätet, säger Carin Hjulström.

ANNONS

Det var inte så lätt – men å andra sidan skulle hennes erfarenheter några år senare ge influenser till boken, som handlar om just nätdejting.

I vimlet i pausen summerar Kerstin Johansson och hennes dotter Siv Broomé första akten.

– Jag ser alltid fram emot den här dagen, jag längtar hit. Vi missade första gången men sen har vi gått hit varje år, säger Kerstin Johansson.

– Ja, det är jättebra. Jag hoppas att de fortsätter med det. Man får med sig något nytt varje gång, fortsätter Siv Broomé.

Författarna berättade både om sina böcker och om själva skrivandet. Viveca Lärn pratade till exempel om hur skrivprocessen såg ut med den sista boken om Saltön – ”Halta hönans hotell”.

– Jag tänkte först att jag skulle låta hela Saltön sjunka ner i havet – så var man av med den liksom, säger hon.

Så blev det inte, hon var rädd att få arga läsare på halsen. I stället skulle det visa sig att den sista boken var den som tog längst tid att skriva – just eftersom det är den sista så var slutet extra viktigt, menar Viveca Lärn.

Alla fem inbjudna författare – även Malin Lind Lagerlöf medverkade – är kvinnor, likaså många av huvudpersonerna i romanerna. De verkar i vitt skilda genrer men har gemensamt att de använder sig av erfarenhet från sina egna liv. Till exempel lever huvudpersonen Erika i Ingrid Elfbergs ”Monster” i en relation med en våldsam man.

ANNONS

– Vi har pratat en del om nätdejting i kväll och jakten på att hitta den rätta. Jag hittade den rätta, han är pappa till mina två söner. Det var bara det att han var för bra för att vara sann. Jag hamnade i ett destruktivt förhållande och det tog många år innan jag kom ur relationen med livet i behåll med mina barn, säger Ingrid Elfberg.

ANNONS