Galenskaparna och After Shave kom till Lorensbergsteatern första gången 1987 och har hyrt teatern genom bolaget Kulturtuben sedan dess. Teatern var humorkollektivets hemmascen i decennier, men nu är den eran alltså över.
”Det känns både vemodigt och nödvändigt. Vi tog över teatern en gång då vi behövde en scen för våra egna produktioner och så har vi mestadels använt den genom åren. Men nu är det sex år sedan vi hade en egen gemensam produktion och några fler kommer det inte att bli, så det här ägarbytet känns helt logiskt. De nya ägarna har vi haft många fina samarbeten med och känner väl, så jag är övertygad om att Lorensbergsteatern kommer att leva vidare på bästa sätt”, säger Claes Eriksson i ett pressmeddelande.
I stället blir det Vicky Nöjesproduktion AB och Falkenbergsgrundade 2Entertain AB som tar över. De driver sedan tidigare Oscarsteatern och Chinateatern i Stockholm gemensamt, och satt upp musikaler som ”Änglagård” och ”Moulin rouge”.
Scen för klassiker som ”Stinsen brinner”
Lorensbergsteatern stod klar 1916 och var då en av Sveriges modernaste scener. Premiäruppsättningen var August Strindbergs ”Ett drömspel”. Mellan 1934 och 1987 var byggnaden i stället biograf, då Stadsteatern tog över rollen som stadens stora teaterscen.
När man återskapade scenen 1987 hann Nationalteatern sätta upp en föreställning innan Galenskaparna och After Shave tecknade ett avtal med Göteborgs stad om att driva teatern.
Humorkollektivet hade under många år teatern som hemmascen. Här satte de upp klassiska föreställningar som ”Stinsen brinner” (1987), ”Grisen i säcken” (1991), ”Skruven är lös” (1992) och ”Kasinofeber” (2002). Många av föreställningarna filmades även på teatern.
Kulturtuben har dessutom hyrt ut scenen för gästspel och humorföreställningar. Under Göteborgs filmfestival har huset tidvis även återanvänts som biograf.
Lorensbergsteatern utsågs till byggnadsminne 2012. ”Lorensbergsteatern är ur ett teaterhistoriskt perspektiv unik som landets första reformteater med ett åskådarutrymme som var demokratiskt ordnat”, skrev länsstyrelsen i sin motivering.
I en tidigare version av texten stod det att Kulturtuben ägt Lorensbergsteatern. Korrekt är att bolaget hyrt byggnaden av Göteborgs stad.