Sara Parkman och parhästen Hampus Norén är nominerade till Musikförläggarnas pris 2023 i kategorin årets textförfattare. I samma kategori är även Jelassi, Cleo och Seinabo Sey nominerade. Priset delas ut i Stockholm den 10 november. Pressbild.
Sara Parkman och parhästen Hampus Norén är nominerade till Musikförläggarnas pris 2023 i kategorin årets textförfattare. I samma kategori är även Jelassi, Cleo och Seinabo Sey nominerade. Priset delas ut i Stockholm den 10 november. Pressbild. Bild: Märta Thisner

De har chans att vinna Musikförläggarnas pris

Nomineringarna till Musikförläggarnas pris är avslöjade. Bland artisterna som kan ta hem pris i kategorin årets textförfattare hittar vi Seinabo Sey, Cleo och Jelassi – samt en överraskad Sara Parkman.

ANNONS
|

– Jag tänker inte på mig själv som en skrivande person. Jag är mycket tryggare med att kalla mig själv kompositör. Texterna tycker jag är det svåraste. Så det är lite överraskande, säger Sara Parkman.

Hon är nominerad för fjolårets album "Eros Agape Philia". Nomineringen delar hon med parhästen Hampus Norén som hon lärde känna redan på Kungliga Musikhögskolan.

– Vi är grannar och bästa vänner, vi delar ateljé och jag är gudmor till hans barn. Så det är lite av en familjerelation i musikens tjänst. När det gäller texterna fungerar han som en processledare. Jag kommer med leran och så drejar vi tillsammans.

ANNONS

Just nu är duon sysselsatt med att skriva musik till en körkonsert. Ett arbete som ser ut att bli upptakten till ett nytt album.

Stadigt prisregn

Sara Parkman har plockat hem flera priser de senaste åren. Så sent som i våras regnade de över henne på Manifestgalan, där hon prisades i hela tre kategorier. Men galornas flärd och glamour är en mycket liten del av livet som artist.

– Å ena sidan betyder priser mycket eftersom jag får bekräftelse på att musiken som jag skapar når ut till människor. Å andra sidan betyder den sortens framgångar kanske mer för andra än mig själv. De läser om det i tidningen eller ser på Instagram att jag är på gala. Själv cyklar jag mest till ateljén varje dag eller sitter på en turnébuss.

Firar 20 år

Musikförläggarnas pris instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna för att lyfta fram framstående svenska musikskapare. I år firar priset 20 år vilket uppmärksammas med en jubileumsgala på Artipelag utanför Stockholm den 10 november.

Nominerade till Musikförläggarnas pris

Åres textförfattare:

Fatima "Jelassi" Jelassi och Nils "Nisj" Svennem Lundberg

Nathalie "Cleo" Missaoui och Alexander "Academics" Juneblad

Sara Parkman och Hampus Norén

Seinabo Sey och Isak Alverus

Årets kompositör:

Anna Ahnlund och Daniel Ögren (Dina ögon)

Ilya Salmanzadeh

Nathalie "Cleo" Missaoui och Alexander "Academics" Juneblad

Peter Kvint

Årets internationella framgång:

Ilya Salmanzadeh

Jimmy Jansson, Thomas G:son, Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Jimmy "Joker" Thörnfeldt,

Lorine "Loreen" Talhaoui och Peter Boström

Karin Dreijer (Fever Ray).

Klara Söderberg och Johanna Söderberg (First Aid Kit)

Årets genombrott:

Anna Ahnlund och Daniel Ögren (Dina ögon)

Gabriel Brandes

Hooja och Mårdhund

Kendra "Waterbaby” Egerbladh och Marcus White

Årets låt:

"Din låt" – Axel Jansson, Hampus "Vinter” Bergh, Ramiro "Rayn" Janhammar, Nils "Einár" Grönberg och Victor Leksell

"No one dies from love" – Ludvig Söderberg och Tove "Tove Lo" Nilsson

"Stockholmsvy" – Hannes Jonsson, Kendra "Waterbaby” Egerbladh och Marcus White

"Tattoo" – Jimmy Jansson, Thomas G:son, Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Lorine "Loreen" Talhaoui och Peter Boström

Årets konstmusikpris – Liten orkester/kammarmusik:

Britta Byström – "By the window"

Daniel Börtz – "Sinfonia 14"

Maria Lithell Flyg – "Fyra sånger"

Matthew Peterson – "An inner sky"

Årets konstmusikpris – Stor ensemble/opera:

Albert Schnelzer – "SALT"

Daniel Nelson – "Chaplin songs"

Tebogo Monnakgotla – "Globe skimmer surfing the somali jet"

Tobias Broström – "Albedo"

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS