Depeche Mode, som efter Andy Fletchers död består av Martin Gore och Dave Gahan, är ute på turné. Den 23 maj spelar duon på Friends arena i Stockholm. Arkivbild.
Depeche Mode, som efter Andy Fletchers död består av Martin Gore och Dave Gahan, är ute på turné. Den 23 maj spelar duon på Friends arena i Stockholm. Arkivbild. Bild: Rob Grabowski/Invision/AP/TT

Depeche Modes första spelning i Sverige som duo

Depeche Mode låter sig inte stoppas av döden. Synthrocktrion, som efter medlemmen Andy Fletchers död i fjol är en duo, erövrar just nu världen på nytt med sin pågående jätteturné. På tisdag landar bandet i Sverige.

ANNONS

Den 26 maj förra året dog Andy Fletcher, en av tre originalmedlemmar i det brittiska bandet Depeche Mode, när stora kroppspulsådern plötsligt brast. Sorgen bland fansen var stor och när den lugnat sig tog oron dess plats. Var det här slutet för bandet?

Fans världen jublade därför när Martin Gore och Dave Gahan i höstas avslöjade att de skulle släppa ett nytt album och dessutom åka på jättelik världsturné. Andy Fletcher var död, men inte Depeche Mode. Bandet skulle fortsätta, nu som duo.

Hyllar Andy Fletcher

I veckan når turnén "Memonti mori" Sverige och Friends arena i Stockholm. I bagaget har bandet det som kritiker har kallat deras bästa album på över 20 år. Det är bandets nittonde världsturné, deras första på fem år och alltså den första utan Andy Fletcher.

ANNONS

Turnépremiären i Sacramento, USA, i mars var i mångt och mycket en hyllning till Andy Fletcher. Bland annat projicerades hans porträtt på skärmar på scenen. Bandet spelar i Stockholm den 23 maj, nästan på dagen ett år efter Fletchers bortgång.

Ingmar Bergman-pastisch

Förutom ett kritikerhyllat album har bandet också med sig en av sina första hits på den här sidan millennieskiftet. Singeln "Ghost again", som liksom albumet "Memento mori" handlar om döden och det faktum att allas våra dagar i jämmerdalen är räknade, har letat sig in på såväl topplistor som listor med bandets bästa låtar någonsin.

Musikvideon till "Ghost again" är delvis en pastisch på den berömda scenen i Ingmar Bergmans film "Det sjunde inseglet" (1957), i vilken Max von Sydows riddare spelar schack med Bengt Ekerots döden. I slutändan förlorar vi alla det där ödesdigra partiet, men fram till dess finns musik, dans och mycket annat att glädja sig åt. Det är budskapet som Martin Gore och Dave Gahan nu ska sprida på Friends arena.

Spelningen på Friends arena är Depeche Modes första i Sverige utan Andy Fletcher som förra året plötsligt dog. Han blev 60 år. Arkivbild.
Spelningen på Friends arena är Depeche Modes första i Sverige utan Andy Fletcher som förra året plötsligt dog. Han blev 60 år. Arkivbild. Bild: Owen Sweeney/Invision/AP/TT

Fakta: Depeche Mode

Bildades 1980 i Basildon, fem mil utanför London, av Andy Fletcher, Martin Gore, Dave Gahan och Vince Clarke.

Debuterade 1981 med albumet "Speak & spell" och har sedan dess släppt totalt 15 album och ett 50-tal singlar.

Bandet är världens största synthband och har hits som "Enjoy the silence", "Just can't get enough" och "Personal Jesus" i bagaget.

Vince Clarke lämnade bandet redan 1981 och ersattes av Alan Wilder som hoppade av 1995. Bandet fortsatte därefter som trio och är efter Andy Fletchers död i fjol en duo bestående av Martin Gore och Dave Gahan.

2020 valdes bandet in i Rock & Roll Hall of Fame.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS