Disney blockar små barn från att se flera tecknade klassiker

I höstas kom varningstexterna, nu blockar Disney små barn från att se ”Peter Pan”, ”Aristocats” och ”Dumbo”. Anledningen är att filmklassikerna anses innehålla rasistiska stereotyper.

ANNONS
|

Disney håller på att granska sina egna klassiker för att sedan ta ställning till om något behöver justeras sett till dagens värderingar.

Arbetet ledde till att man i höstas adderade en varningstext till ett antal av sin klassiker. ”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller felbehandling av människor och kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu”, hette det på varningsskyltarna som syntes på populära strömningstjänsten Disney plus.

De filmer som försågs med den nya varningen var bland andra ”Dumbo” där sjungande kråkor kan uppfattas som ett rasistiskt inslag, ”Lady och Lufsen” som anses ha många kulturella stereotyper och i ”Djungelboken”. I ”Peter Pan” flaggar Disney för att medlemmar av den amerikanska ursprungsbefolkningen kallas för ”rödskinn”.

ANNONS

På strömningstjänsten Disney plus syns varningen också inför ”Aristocats” där en katt tecknad som en asiatisk stereotyp syns spela trummor med ätpinnar.

Nu väljer alltså Disney att ta bort flera filmerna för sina yngsta tittare, under sju år. Något som väckt viss uppståndelse i bland annat England, något som Daily Mail var först att rapportera om.

Det handlar om ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Aristocats” som inte längre är tillgängliga för tittare under sju år. Loggar man in som vuxen användare går filmerna att strömma som tidigare.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS