Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är aktuella med filmen 'Den sista resan'. Arkivbild.
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är aktuella med filmen "Den sista resan". Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Filip Hammar: "Det är oerhört chockerande"

Filip och Fredrik reagerar nu på att en man som dömts till fängelse för sexbrott mot barn medverkar i deras nya film.
– Det är ju naturligtvis oerhört chockerande när man hör det. Och man tänker ju direkt på brottsoffret, säger Filip Hammar till TT.

ANNONS

En person som medverkar i Filip och Fredriks nya film ”Den sista resan” dömdes förra året till ett flera år långt fängelsestraff för grova sexualbrott mot barn, uppger SVT Västmanland.

Mannen har inte någon framträdande roll, men klipps nu bort ur filmen. Filip Hammar säger att uppgifterna om mannens brott kom som en överraskning för honom och Fredrik Wikingsson.

– Vi hade ju aldrig haft med den här personen i filmen om vi vetat vad han dömts för. Så det är så klart olyckligt, säger Filip Hammar.

"Agerade direkt"

Under natten till torsdagen klipptes filmen om. Mannen är med i ungefär tio sekunder, men i en avgörande sekvens i filmen.

ANNONS

– Vi agerade direkt, i samma sekund vi fick reda på det här och engagerade genast alla människor som vi var tvungna att engagera för att så fort som möjligt kunna få bort den här sekvensen.

– Det var 100 procent angeläget för oss att få bort personen ur filmen.

Redan de som ser filmen på bio från och med torsdagen får se den nya versionen.

Inte pratat med pappa

"Den sista resan" hade biopremiär den 1 mars och handlar om Filip Hammars åldrande och deprimerade pappa Lars. Den skildrar hur duon tar med sig den pensionerade före detta läraren på en "sista resa" till hans älskade Frankrike.

Men den handlar också om Filip Hammars svårighet att acceptera att hans pappa blivit gammal och skröplig.

Filip Hammar är mitt uppe i inspelningen av nya avsnitt av frågesporten "Alla mot alla" och har inte hunnit prata med sin pappa Lars om det inträffade.

– Det har jag inte gjort. Det är möjligt att någon annan har pratat med honom. Men det är klart att pappa tycker att det är precis lika olyckligt som vi tycker att det är.

Hammar förklarar att de inte gjorde några bakgrundskontroller på dem som medverkar i filmen.

– Jag tror att alla är medvetna om att vi har gjort hur mycket dokumentärer och tv-inslag genom åren som helst och när det inte handlar om journalistiska produkter görs ju egentligen inga bakgrundskontroller. Det är olyckligt, men det vore ju en omöjlighet.

ANNONS
Filip Hammar med sin pappa Lars Hammar i Filip och Fredriks nya film 'Den sista resan'. Pressbild.
Filip Hammar med sin pappa Lars Hammar i Filip och Fredriks nya film "Den sista resan". Pressbild. Bild: Nexiko/Nordisk Film
ANNONS