John och Judith Johansson drev JJ Vävateljén i Knäred i över 50 år.
John och Judith Johansson drev JJ Vävateljén i Knäred i över 50 år.

Fulländad harmoni i sommar

Hon växte upp i Trollhättan och kom att bli en av Sveriges främsta textilkonstnärer. Nu visas delar av Judith Johanssons livsverk upp i sommarutställningen "Fulländad harmoni" i Vänersborgs museum. – Hon hade en helt egen stil och sneglade aldrig på andra, säger dottern Britt-Marie Glyssbo.

ANNONS
|

Judith Johansson – med flicknamnet Bengtsson – föddes på Egnahem i Trollhättan 1916, och hon kom tack vare mor och mormor i unga år i kontakt med textiler och vävandets ädla konst.

1935 träffade hon sin blivande make, hallänningen John Johansson, som befann sig i Trollhättan för att starta upp en hemslöjdsaffär.

Ett par år senare var man ett äkta par och flyttade till Halland där de började bygga vad som kom att bli den legendariska JJ Vävateljén i Knäred.

– Det var en kombination av villa och vävateljé. Jag växte mer eller mindre upp i ateljén, det var min lekplats när jag var liten och kunde väva när jag var fem år, säger Britt-Marie Glyssbo, som själv är en aktad textilkonstnär.

ANNONS

Ateljén byggdes ut i etapper och som mest hade man 13 väverskor anställda samtidigt. Judith utarbetade hundratals skisser och mönster som sedan vävdes och hamnade land och rike runt, i alla tänkbara sammanhang från offentliga institutioner och kyrkor till enskilda hem.

Under en tid hade hon dessutom ett samarbete med möbeldesignern Carl Malmsten.

– Många av hennes verk gjordes direkt för att passa till hans möbler, säger Britt-Marie.

Judith Johansson hade naturen som en stor inspirationskälla, vilket märks tydligt i de mattor som visas upp i Vänersborg. Det finns dessutom lokal koppling – "Kopparklinten" från 1952 är ett mönster inspirerat av den magnifika utsikten på denna plats i Trollhättan.

– Det är förresten första gången som en utställning äger rum i hennes barndomstrakt och det är verkligen roligt att det ordnade sig med detta. Mina föräldrar kunde lika gärna stannat i Trollhättan i stället för att flytta till Halland, och jag har för egen del väldigt starka känslor för bygden, säger Britt-Marie.

Peter Johansson, Vänersborgs museum, tycker att "Fulländad harmoni" är en drömutställning att ha under sommaren.

– Intresset är stort ute i landet och förhoppningsvis kommer många som är ute och reser ta tillfället i akt och komma på besök, säger han.

ANNONS

Judith Johansson drev ateljén i över 50 år och skapade närmare 500 mönster. Hon gick ur tiden 1993, men arvet lever vidare.

I våra trakter finns hennes verk bland annat i kyrkorna i Bolstad, Norra Björke och i Trollhättans kyrka.

ANNONS