Håkan Nesser. Arkivbild.
Håkan Nesser. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Håkan Nesser döms till fängelse: "Knäcker oss"

Hovrätten fäller författaren Håkan Nesser för tre fall av grovt skattebrott. Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader.
– Det här är fullständigt obegripligt, det knäcker våra liv, säger Håkan Nesser som kommer att överklaga till Högsta domstolen.

ANNONS

Håkan Nesser stod åtalad för tre fall av grovt skattebrott, och fälls nu på alla punkter. Han döms för att tillsammans med en annan person ha fört ut nära 15 miljoner kronor ur bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna för Skatteverket.

För Nesser kom den fällande domen som en total överraskning.

– Det som hänt är att en skatterådgivare har gjort fel. Jag är i fullständig chock. Det är så orättvist, man inbillar sig att det finns en sanning och rättvisa och så går det så här. Det finns inget uppsåt, säger han till TT.

Nessers advokat Conny Cedermark kallar domen "mycket förvånande" och poängterar att två ledamöter har velat frikänna Nesser och att man nu kommer att överklaga.

ANNONS

"Håkan Nesser har anlitat rådgivare för att försöka göra rätt. Uppsåt handlar om att försöka göra fel och resonemanget om att Håkan Nesser skulle ha haft likgiltighetsuppsåt känns verklighetsfrämmande. Att anlita rådgivare är motsatsen till att vara likgiltig", skriver han till TT.

Friades i tingsrätten

Nesser döms till ansvar för halva beloppet som fördes ut från Malta – 7,4 miljoner kronor. En medåtalad döms till ansvar för den andra hälften av pengarna, och får avtjäna samma tid i fängelse som Nesser.

Nesser friades i fjol i tingsrätten men domen överklagades av åklagaren, som även överklagade frikännandet av hans ekonomiska rådgivare. Denne döms för medhjälp till grovt skattebrott och får 1 år och 8 månaders fängelse.

Åklagare Anne-Charlotte Boo tycker att fängelsedomen mot Nesser är rimlig.

– Det var något i underkant mot vad vi hade tänkt oss men ändå acceptabelt. Samtliga tilltalade har varit med under hela processen och skrivit under dokument som visar att de förstått att bolagen fortfarande levde och att det skulle komma avkastning därifrån, säger hon.

Flyttade tillbaka

Nesser åtalades sommaren 2022. Detta till följd av oredovisade utbetalningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag mellan 2013 och 2015, i samband med att han flyttade tillbaka till Sverige och då bytte skattehemvist.

Han har hela tiden nekat till brott och har beskrivit det som ett oavsiktligt misstag av hans rådgivare.

ANNONS

Håkan Nesser debuterade som författare 1988 och har skrivit 48 böcker som sålts i omkring 20 miljoner exemplar världen över.

Fakta: Detta har hänt

Skatteupplägget i Malta avslöjades 2018 i samband med Paradisläckan, då stora mängder konfidentiella dokument läckte från skatteparadis världen över.

Granskningen ledde till att Skatteverket utredde bolagsupplägget och 2019 upptaxerade Nesser och en annan person på nära åtta miljoner kronor i restskatt, vilket de betalat.

Nesser åtalades 2022 och friades av tingsrätten i fjol.

ANNONS