Victor Beer, Joel Adolphson och Emil Beer i humorgruppen I just want to be cool fick ta emot Stora ljudbokspriset i kategorin barn för sin debutbok 'Skurkskolan'. Arkivbild.
Victor Beer, Joel Adolphson och Emil Beer i humorgruppen I just want to be cool fick ta emot Stora ljudbokspriset i kategorin barn för sin debutbok "Skurkskolan". Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Här är vinnarna av Stora ljudbokspriset

Humorgruppen I just want to be cool, Sara Bergmark Elfgren och Bonnie Garmus är några av författarna som tillsammans med sina uppläsare tog hem Stora ljudbokspriset på årets upplaga av Storytel awards.

ANNONS

Lyssnarna och jurygrupperna har sagt sitt och korat 2022 års bästa ljudböcker.

I just want to be cools framgångsrika debutbok "Skurkskolan" tog hem priset i kategorin årets barnbok. Boken är inläst av medlemmen Emil Beer. I feelgoodkategorin prisades Karin Härjegård och den rutinerade uppläsaren Marie Richardson för "Kallbaderskan bland fjällen". "Drabbande och engagerande", skriver juryn i sin motivering.

I faktakategorin var det Emma Schols och medförfattaren Frida Funemyr som tilldelades statyetten för "Branden i Edsbyn och livet efteråt" som är uppläst av Ella Schartner. "En otroligt stark berättelse", skriver juryn i motiveringen.

Sammy Jeridi och uppläsaren Jonas Malmsjö prisades för "Ghettoprinsessan" i spänningskategorin. Boken är den fjärde delen i Ghetto-serien. Sara Bergmark Elfgren och uppläsaren Nina Zanjani fick ta emot priset för "Grim" i ungdomskategorin.

ANNONS

Det var gott om svenska författare på prispallen men i kategorin årets roman var det "Lektioner i kemi" av den amerikanska författaren Bonnie Garmus som prisades. Boken är översatt till svenska av Sofia Nordin Fischer och uppläst av Lena Endre. "En smart och slagfärdig roman", skriver juryn i sin motivering.

På galan tilldelades även Elisabeth Skog, bibliotekarie vid Halmstads stadsbibliotek, Synskadades Stiftelses hederspris. "En riktig eldsjäl", skriver juryn.

Storytel awards – Stora ljudbokspriset

Priset har delats ut sedan 2009 men hette i början Iris ljudbokspris. 2012 bytte det namn till Stora ljudbokspriset. Kategorierna har med åren blivit fler. Bland tidigare vinnare finns författare som Karin Smirnoff, Majgull Axelsson och PO Enquist och uppläsare som Lo Kauppi, Sissela Kyle och Stefan Sauk

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS