Klassisk Saab i The Rolling Stones kampanj för nya skivan

The Rolling Stones släpper första studioalbumet med nytt material på 18 år. Och i kampanjen för ”Hackney Diamonds” syns en Saab från Trollhättan.

ANNONS
|

Under den senaste tiden har en kryptisk kampanj antytt att The Rolling Stones kommer släppa ny musik och nu faller bitarna på plats.

Det hela började med en annons i Londontidningen Hackney Gazette i mitten av augusti. I denna gjordes det reklam för ett fiktivt glasmästeri, grundat 1962, vid namn ”Hackney Diamonds”.

“Our friendly team promises you satisfaction. When you say gimme shelter we’ll fix your shattered windows.”, löd det i den på flera klassiska Stoneslåtar anspelande annonsen apropå att en ”ny affär” öppnar under september.

Titeln sägs för övrigt vara en variant på East London-slanguttrycket för krossat glas, och ledtrådarna har sedan blivit fler i en serie filmer på sociala medier.

ANNONS

I en av dessa, publicerad i gitarristen Keith Richards sociala medier-kanaler, syns ett antal parkerade bilar till ljudet av kommande singeln ”Angry”.

Det mest framträdande av fordonen i den tio sekunder långa filmen är kuriöst nog en Saab tillverkad på Stallbacka i Trollhättan.

– Det är en Saab 900i av 1987 års modell. Insprutningsmotorn gör att den har 118 hästkrafter. Det är en volymvagn, som tillverkades för de som inte hade behov av eller råd med en turbo. En tämligen normal variant av 900:an, säger Peter Bäckström, intendent på Saab Car Museum, efter att ha studerat filmen.

Saab-oraklet fortsätter:

– I det här fallet är det fråga om en högerstyrd bil, England var andra eller tredje marknaden för Saab i konkurrens med Sverige. USA var störst. Det ser ut att vara en välskött bil, förmodligen ägs den av en senior person som gillar att åka 900.

Det är dock högst oklart om ägaren är den ikoniske gitarristen i fråga. Keith Richards har tidigare haft ett antal spektakulära bilar i sin samling, som en Ferrari Dino 246 GT från 1972 och 50-talsklassikern Pontiac Chieftan Silver Streak.

Frågan om även en Saab 900i av standardmodell varit färdmedel när Richards glidit runt på landsbygden kring sin mytomspunna herrgård Redlands i West Sussex får förbli obesvarad.

ANNONS

Peter Bäckström är inte bara en Saabexpert av astronomiska mått, han är också en stor musikfantast och när det kommer till den klassiska Londongruppen är han att beteckna som ett fan.

– Åtminstone av och till. Jag såg dem på Ullevi 1982 och då trodde man att det nog var sista gången man skulle se dem. De var ju ändå så gamla – i 40-årsåldern! Men nu tror jag att de står där på scenen med rullatorer om tio år. Men tråkigt att Charlie Watts inte är med oss längre, jag tycker mycket om hans sätt att spela trummor, säger Bäckström.

När det gäller personliga favoritplattor i det engelska bandets digra katalog drar Bäckström fram en riktig joker.

– Jag tog körkort 1980, samma år som ”Emotional Rescue” kom. Kassetten snurrade i Blaupunktstereon i min 99:a hela tiden och jag gillar den delen av deras karriär med Bill Wymans distinkta basspel.

Hur känns det att Saab figurerar i ett sådant här sammanhang?

– Bilarna har en förmåga att dyka upp lite här och där och det är ju inte frågan om någon produktplacering. Tror att de har blivit kult på rätt sätt. Det är en bil som inte går att jämföra med någon annan. Det här gjorde min dag!

ANNONS

”Hackney Diamonds” blir The Rolling Stones första album med originalmaterial sedan ”A Bigger Bang” (2005).

Onsdagen den 6 september kommer Mick Jagger, Keith Richards och Ron Wood intervjuas av ”The Tonight Show”-värden Jimmy Fallon under ett event som direktsänds på Youtube.

LÄS MER:Lista: Här är filmerna, serierna och låtarna som innehåller Saab

ANNONS