Tommy Körberg. Arkivbild.
Tommy Körberg. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Körberg: "Lyssna på Riedel och lär"

"Fattig bonddräng" är en av Georg Riedels mest älskade låtar – som han också själv höll högt. För artisten Tommy Körberg är den fortfarande betydelsefull.
– Folk blir väldigt besvikna om jag inte framför den.

ANNONS

Egentligen kan Tommy Körberg inte välja vilken visa av Georg Riedel han tycker mest om. Det vore på ett sätt orättvist, för allt är så bra, framhåller han.

– Hans musikanteri är outstanding. Man hör att det är Georg Riedel. Det är som när Benny Andersson spelar piano, det är ett anslag och en själ i sättet att smeka flygeln, så var det i hans sätt att skapa visor, säger Tommy Körberg.

Men "Fattig bonddräng" har ändå en särskild plats i Körbergs hjärta – låten som Alfred sjunger i "Emil i Lönneberga" och som han har spelat in. I sommar framför han den under sin turné. Tommy Körberg anser att det är en av Astrid Lindgrens starkaste sånger.

ANNONS

– Det första jag tänkte var ”här gäller det att berätta texten så tydligt som möjligt”, vilket många sångare faktiskt glömmer bort att göra, säger han.

Riedels signum var också enkelheten, anser Tommy Körberg, samtidigt som musiken är mer komplicerad än man tror – även den för barn.

– Han drog sig inte för att göra intrikata små saker, säger Körberg, som har ett råd att ge:

– Lyssna på Georg Riedel, alla ni musiker som är på väg upp i utbildningen. Lyssna på Georg och lär!

ANNONS