Loreen vidare till final i Eurovision

Hon höll för trycket i semin. Storfavoriten Loreen är vidare till finalen av Eurovision song contest i Liverpool på lördag. Och om oddsmakarna har rätt är det hon som tar hem hela tävlingen.

ANNONS
|

Utöver Loreen gick Kroatien, Moldavien, Schweiz, Tjeckien, Israel, Portugal och Serbien vidare från den första semifinalen.

De tre programledarna Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Julia Sanina hälsade tittare från hela Europa – och Australien – välkomna till Liverpool och den 67:e upplagan av Eurovision Song Contest.

I år anordnar Storbritannien, som kom tvåa i fjolårets ESC, evenemanget tillsammans med Ukraina – på grund av kriget kan landet inte anordna tävlingen.

Ukrainas värdskap visade sig bland annat genom att en brittisk pojke och en ukrainsk flicka dansar tillsammans på scenen i öppningsceremonin, och i att programledaren Julia Sanina sjunger på ukrainska.

ANNONS

Även i mellanakten sjöngs det på ukrainska, då sångerskan Alyosha – som representerade landet i ESC 2010 – tolkade Duran Durans hitlåt "Ordinary world" med ny text. Den andra mellanakten stod världsartisten Rita Ora för, med ett medley av gamla låtar och sin nyversion av Fatboy Slims "Praise you" tillsammans med en stor skara dansare.

I ett filmat inslag dök också Måns Zelmerlöw upp och betygsatte gamla nummer i ESC-historien. Han kommenterar tävlingen tillsammans med Edward af Sillén för SVT. De brittiska programledarna passade också under sändningen på att ge Sverige en känga för att inte ha kvalificerat sig till final 2010.

Loreens scen krympte

Loreens bidrag "Tattoo" har varit favorittippat ända sedan hon vann svenska Melodifestivalen i början av mars. Inne i arenan var jublet enormt när Loreen visade sig på scenen.

Många tittare känner igen henne från "Euphoria"-segern för elva år sedan. Artisten har dock varit tvungen att krympa sitt scenbygge, som i svenska Melodifestivalen vägde 1,8 ton, till en betydligt mindre variant i ESC.

De två andra favoriterna i kvällens semifinal: Finlands Käärijäs "Cha cha cha" och Norges Alessandras "Queen of kings" kvalificerar sig också i final. Käärijäs blandning av metal och rap på finska ses som den verkliga utmanaren till Loreen om segern.

ANNONS

Frankrike favorit

I svallvågorna efter den nordiska toppstriden gick även bidrag som kroatiska anti-Putindängan “Mama ŠČ!“, tjeckiska feministchlagern "My sister's crown" och Israels andliga "Unicorn" vidare.

Länder från "The big five", det vill säga Storbritannien, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien, behöver inte kvalificera sig via semifinalerna.

Italien, Frankrike och Tyskland syntes i kvällens sändning, där franska La Zarras Edith Piaf-doftande "Évidemment" just nu ligger trea hos spelbolagen att ta hem hela ESC – efter Loreen och Käärijä som är etta och tvåa.

De gick vidare i kvällens semifinal

Norge: Alessandra - ”Queen of Kings”

Serbien: Luke Black - ”Samo mi se spava”

Portugal: Mimicat - ”Ai Coração”

Kroatien: Let 3 - ”Mama ŠČ!”

Schweiz: Remo Forrer - ”Watergun”

Israel: Noa Kirel - ”Unicorn"

Moldavien: Pasha Parfeny - ”Soarele și Luna”

Sverige: Loreen - ”Tattoo”

Tjeckien: Vesna - "My Sister's crown"

Finland: Käärijä - "Cha Cha Cha”

De slogs ut

Malta: The Busker - ”Dance (Our Own Party)”

Lettland: Sudden Lights - ”Aijā”

Irland: Wild Youth - ”We are one”

Azerbaijan: TuralTuranX - ”Tell me more”

Nederländerna: Mia Nicolai och Dion Cooper - ”Burning daylight”

LÄS MER:Finland knappar in på Loreen i Eurovision

LÄS MER:Eurovisionfinalen blir en svensk-finsk duell

ANNONS